Σερβία: Η παραίτηση του πρίγκιπα Πέτρου

Ο πρωτότοκος πρίγκιπας Πέτρος παραιτήθηκε από το δικαίωμα διαδοχής

Σερβία: Η παραίτηση του πρίγκιπα Πέτρου


Ο πρίγκιπας Πέτρος Καραγιώργιεβιτς αποποιήθηκε το δικαίωμα διαδοχής στον θρόνο της Σερβίας σε περίπτωση παλινόρθωσης, προς όφελος του αδελφού του Φίλιππου.

Στην ανακοίνωση παραίτησης που υπέγραψε ο πρίγκιπας Πέτρος αναφέρεται ότι αποποιείται τα δικαιώματά του ως πρωτότοκου και μεταβιβάζει το δικαίωμα διαδοχής στον δευτερότοκο αδελφό του πρίγκιπα Φίλιππο.

© Παρέχεται από: enikos.grΣερβία: Παραιτήθηκε του δικαιώματος διαδοχής ο πρωτότοκος πρίγκιπας Πέτρος
Η παραίτηση υπογράφηκε από τον πρίγκιπα Πέτρο στην Σεβίλλη της Ισπανίας, μόνιμο τόπο κατοικίας του, ενώπιον μαρτύρων και γνωστοποιήθηκε στο πατέρα του διάδοχο του σερβικού θρόνου πρίγκιπα Αλέξανδρο και στον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Ο πρίγκιπας Πέτρος οδηγήθηκε στην απόφαση παραίτησης από την διαδοχή με την πεποίθηση πως θα είναι προς το συμφέρον της δυναστείας ο διάδοχος του σερβικού βασιλικού θρόνου να ζει μόνιμα στην Σερβία κάτι που συμβαίνει με τον αδελφό του Φίλιππο.


Ο πρίγκιπας Πέτρος Καραγιώργιεβιτς είναι γιος του πρίγκιπα διαδόχου Αλέξανδρου Καραγιώργιεβιτς και της πριγκίπισσας της Ορλεάνης Μαρία ντε Γκλόρια και εγγονός τους Βασιλιά Πέτρου του Β΄ της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος εκθρονίστηκε από το καθεστώς του Τίτο το 1945.


Ο τελευταίος διάδοχος της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, ζει στο Βελιγράδι στο Βασιλικό Ανάκτορο Ντέντινιε από το 2001. Ως μοναδικός γιος του τελευταίου βασιλιά, Πέτρου Β΄, εμφανίζεται ως ο νόμιμος κληρονόμος του σερβικού θρόνου σε περίπτωση παλινόρθωσης. Πριν από την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο ίδιος συνένωσε προσωπικά την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σε αρκετά μεγάλα συνέδρια.