Ν. Δένδιας προς Τζ. Πάιατ: «Δυστυχώς αποχωρείτε εν μέσω έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας»

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και η ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εντός των οποίων κλήθηκε να εργασθεί ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε ο  Νίκος Δένδιας.

Ν. Δένδιας προς Τζ. Πάιατ: «Δυστυχώς αποχωρείτε εν μέσω έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας»

Στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και η ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εντός των οποίων κλήθηκε να εργασθεί ο Τζ. Πάιατ αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την προσφώνησή του στο σημερινό αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμή του αποχωρούντα πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Δένδιας έκανε μνεία στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Πάιατ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, επισκέφθηκε πολλά μέρη της, ενώ παρατήρησε ότι, δυστυχώς, η αποχώρηση του Αμερικανού πρέσβη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς με πάνω από 40 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, μόνο χθες

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, επιστέγασμα της οποίας είναι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες.

Αναφορά έκανε επίσης στις δύο τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις συχνές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, αρχικά με τον Μάικ Πομπέο και στην συνέχεια με τον Άντονι Μπλίνκεν,, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez.

Τέλος, αναφέρθηκε στην συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), επισημαίνοντας ότι η προσεχής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Παρόντες στο γεύμα ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και Πρέσβεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.