Υποχρεωτική η σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο

Έρχονται πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες παραμένουν εκτός αποχετευτικού δικτύου

Υποχρεωτική η σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο

Πρόστιμο θα επιβάλλει το Δημόσιο σε όσους αρνούνται να συνδέσουν το σπίτι τους με το αποχετευτικό δίκτυο, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση αυτού. Ταυτόχρονα όμως προβλέπεται ότι η ιδιωτική δαπάνη για τη σύνδεση μπορεί να επιδοτείται από όποιον είναι αρμόδιος για το αποχετευτικό δίκτυο. Η σχετική ρύθμιση συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει πως όταν ολοκληρώνεται η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε μια περιοχή, οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση εντός έξι μηνών από την έγγραφη ειδοποίηση της αρμόδιας για την ύδρευση και αποχέτευση εταιρείας ή του δήμου να συνδέσουν τα ακίνητά τους με το δίκτυο. Μετά την πάροδο έξι μηνών θα επιβάλλεται πρόστιμο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του οποίου θα καθοριστούν στη συνέχεια.

Ταυτόχρονα όμως προβλέπεται ότι δύναται να προκηρύσσονται δράσεις για την παροχή οικονομικών κινήτρων σχετικά με τη σύνδεση του εσωτερικού συστήματος αποχέτευσης με το αποχετευτικό δίκτυο, με τις δράσεις να αφορούν την επιδότηση της ιδιωτικής δαπάνης.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις κατασκευής αποχετευτικού δικτύου, ο δήμος ή η αρμόδια εταιρεία καλύπτουν τη διακλάδωση μέχρι το όριο του κάθε οικοπέδου. Η κατασκευή του υπολοίπου, μέχρι το κάθε κτίριο, επιβαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη. Το κόστος αυτό όμως είναι σημαντικό και ως αποτέλεσμα πολλοί προτιμούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς βόθρους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ