Εκατοντάδες Αιθίοπες ζητούν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας κατά των Ουκρανών

Ουρές σχηματίζονται καθημερινά νωρίς το πρωί έξω από την ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Παρασυρμένοι από τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέοι και ηλικιωμένοι, πολλοί με τα απολυτήρια στρατού στο χέρι, έφθασαν εκεί με την ελπίδα να πολεμήσουν για τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες Αιθίοπες ζητούν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας κατά των Ουκρανών

Αρχικά υπήρχαν ελάχιστοι εθελοντές, αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν δεκάδες, δήλωσαν στο Reuters δύο κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία.

Την Τρίτη, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν έξω από την πρεσβεία μερικές εκατοντάδες ανδρών και Αιθίοπες φρουρούς ασφαλείας. Οι φρουροί κατέγραφαν τα ονόματά τους και ζητούσαν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν κάνει την στρατιωτική τους θητεία.

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι κάποιοι Αιθίοπες έχουν σταλεί στην Ουκρανία, ούτε είναι σαφές αν θα σταλούν.

Ένας άνδρας που βγήκε από την πρεσβεία και απευθύνθηκε στους εθελοντές στα ρωσικά μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει επαρκείς δυνάμεις, αλλά θα τους ειδοποιήσουν όταν τους χρειαστούν.

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την ταυτότητα του άνδρα ή αν η Ρωσία στέλνει εθελοντές από την Αιθιοπία στην Ουκρανία. Αργότερα την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν στρατολογεί μαχητές και ότι οι Αιθίοπες που εμφανίστηκαν έξω από την πρεσβεία ήταν άτομα που εξέφραζαν την «αλληλεγγύη και υποστήριξή τους προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Πηγή: capital.gr