Ταραχή από τη συμφωνία στον Ειρηνικό

Η Αυστραλία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την υπογραφή αμυντικού συμφώνου ανάμεσα στις Νήσους του Σολομώντος και την Κίνα, η οποία ανακοινώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών

Ταραχή από τη συμφωνία στον Ειρηνικό

Η Αυστραλία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την υπογραφή αμυντικού συμφώνου ανάμεσα στις Νήσους του Σολομώντος και την Κίνα, η οποία ανακοινώθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Τα νησιά του Ειρηνικού, όπου έγινε η μεγάλη μάχη του Γκουανταλκανάλ ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν στρατηγική σημασία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, το κινεζικό πολεμικό ναυτικό αποκτά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα νησιά ως σταθμό ανεφοδιασμού, ενώ κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να αναπτυχθούν «για την προστασία Κινέζων υπηκόων και σημαντικών έργων στα νησιά». Ο πρωθυπουργός των νησιών, Μανασέχ Σογκαβάρε, διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την κατασκευή κινεζικής βάσης, αλλά η στρατηγική μετατόπιση των νησιών έχει προξενήσει ανησυχίες στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η γεωγραφία δεν αλλάζει»

Ανησυχούν ΗΠΑ και Αυστραλία για την αμυντική σχέση μεταξύ Κίνας και Νήσων του Σολομώντος.

«Πολλά πράγματα αλλάζουν στους πολέμους, η γεωγραφία όχι. Το πού βρίσκονται οι Νήσοι του Σολομώντος είχε σημασία τότε (στον Β΄ Π.Π.) και έχει σημασία τώρα», είπε ο επικεφαλής του σώματος των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, σε ομιλία του στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, η συμφωνία-πλαίσιο υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γουανγκ Γι και Τζερεμία Μανέλε. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να επισκεφθεί τα νησιά το μέλος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κουρτ Κάμπελ.

«Ανησυχούμε για την έλλειψη διαφάνειας κατά την ανάπτυξη αυτής της συμφωνίας και επισημαίνουμε ότι μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην περιοχή μας», ανέφερε το αυστραλιανό ΥΠΕΞ, καταγγέλλοντας τις «αδιαφανείς συνθήκες υπογραφής» της συμφωνίας.

Πηγή: THE GUARDIAN, REUTERS