Πολλοί Ιταλοί πιστεύουν ότι οι πληροφορίες από την Ουκρανία αποτελούν προϊόν χειραγώγησης

Πολλοί Ιταλοί πιστεύουν πως οι πληροφορίες από την Ουκρανία υπόκεινται σε χειραγώγηση, τόσο από την πλευρά των ιταλικών μέσων ενημέρωσης όσο και από τις αρχές του Κιέβου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα La Repubblica. 

Πολλοί Ιταλοί πιστεύουν ότι οι πληροφορίες από την Ουκρανία αποτελούν προϊόν χειραγώγησης

Έτσι 46% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως, "όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών στην Ιταλία υπόκειται σε χειραγώγηση και παραποιείται", σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Demos στις 11 και 12 Απριλίου για λογαριασμό της εφημερίδας σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.000 προσώπων με περιθώριο σφάλματος 3,1%.

Το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει μάλιστα πως "οι πληροφορίες και οι εικόνες των φερόμενων ως εγκλημάτων πολέμου του ρωσικού στρατού αποτελούν σκηνοθεσία της ουκρανικής κυβέρνησης", σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το ινστιτούτο καταμέρισε αυτό τον εθνικό μέσο όρο ανάλογα με την πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων και προέκυψε ότι οι πιο καχύποπτοι είναι αυτοί που ψηφίζουν τα ακροδεξιά κόμματα.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που συμπαθούν το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d' Italia (FDI), 60% πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία "είναι προϊόν χειραγώγησης και παραποίησης", ενώ 29% αμφισβητούν τις πληροφορίες και τις εικόνες "από τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού" και εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται "για σκηνοθεσία της ουκρανικής κυβέρνησης".

Οι αριθμοί αυτοί μειώνονται σε 55% και 28% αντιστοίχως στην περίπτωση του άλλου κόμματος της ιταλικής ακροδεξιάς, της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, αλλά πέφτουν στο 29% και το 12% στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν ότι συμπαθουν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ