Η Ρωσία άρχισε τη μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία (vid)

Η Ρωσία άρχισε τη μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία – Την ύστατη μάχη δίνει η Μαριούπολη

Η Ρωσία άρχισε τη μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία (vid)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά. Στη μαρτυρική Μαριούπολη, όπου οι σκληρές μάχες έχουν ισοπεδώσει τα πάντα, ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, το εργοστάσιο Αζοφστάλ, έχει μετατραπεί ακόμα και σε καταφύγιο εκατοντάδων αμάχων, μεταξύ αυτών και παιδιά. Παράλληλα, νέο πυραυλικό χτύπημα στη Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός τη Δευτέρα, με τους Ουκρανούς να φοβούνται ότι δεν απομένει ασφαλές σημείο στη χώρα.

«Σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις για την κατάληψη ολόκληρων των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τελευταία τους επιτυχία την κατάληψη της πόλης Κρεμίνα.

Παρά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται ταμπουρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές και δίνουν την ύστατη μάχη. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στα υπόγεια του εργοστασίου κρύβονται και τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι έχουν μεταφερθεί δια της βίας από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πολιορκούμενης πόλης.

Η εκκένωση αμάχων για δεύτερη μέρα έχει διακοπεί στα ανατολικά της Ουκρανίας με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι γιατί γίνονται «στόχοι των Ρώσων κατακτητών».

Η Ουκρανία ζητά να ανοίξουν επειγόντως δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη, από το κέντρο της πόλης και από το Αζοφστάλ για την απομάκρυνση των αμάχων. Όμως οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό επιβάλλοντας μάλιστα απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την πόλη, η κυκλοφορία στην οποία επιτρέπεται μόνο με ειδικό πάσο. Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 400.000 κατοίκους.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει μαζικά πλήγματα σε 108 στόχους και παράλληλα κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι σχεδίαζε «τερατώδεις επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου».

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία». Ήδη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με άταφες σορούς στους δρόμους.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από την επίθεση στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν από τέσσερις ρωσικούς πυραύλους που χτύπησαν ένα συνεργείο αυτοκινήτων και τρεις στρατιωτικές υποδομές. Ο δήμαρχος της Λβιβ κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία.

Πηγή: ertnews.gr