Τραμπ: Διπλασιάζονται οι δασμοί σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο - Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ: Διπλασιάζονται οι δασμοί σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο - Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, οι δασμοί στον χάλυβα θα φτάνουν πλέον στο 50%, ενώ αυτοί στο αλουμίνιο το 20%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατρακύλα της λίρας έναντι του «ισχυρού», όπως το χαρακτήρισε, δολαρίου.

Υπογράμμισε, δε, ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών -συμμάχων στο ΝΑΤΟ- αυξάνονται διαρκώς τον τελευταίο καιρό, λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα ενός Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα, καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

Εντός ολίγων λεπτών μετά τα σχόλια του κ. Τραμπ, η τουρκική λίρα διολίσθησε ακόμη περισσότερο, με την πτώση της έναντι του δολαρίου να προσεγγίζει ακόμη και το 19%.

Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 4.30 μ.μ. σε ιστορικό ναδίρ, στις 6,77 λίρες ανά δολάριο, παρά την έκκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που ενδεχομένως διαθέτουν «κάτω από το μαξιλάρια».

Αργότερα το απόγευμα, η λίρα μάζεψε μέρος των ισχυρών απωλειών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 6,34 λίρες ανά δολάριο στις 5.50 μ.μ.

Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35% από τις αρχές του έτους.

Δείτε ΕΔΩ σε πραγματικό χρόνο την ισοτιμία δολαρίου - τουρκικής λίρας

naftemporiki.gr