Μάτι: Βαρύ κατηγορητήριο για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

Με βούλευμά του το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκρινε πως πρέπει να απαγγελθούν βαρύτερες κατηγορίες σε πέντε πρώην στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για την τραγωδία στο Μάτι

Μάτι: Βαρύ κατηγορητήριο για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

Στην αναβάθμιση του κατηγορητηρίου που πρέπει να αντιμετωπίσουν πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι προχωρά η ελληνική δικαιοσύνη.

Με βούλευμά τους οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκριναν με ένα βούλευμα 1000 σελίδων ότι:

Πρέπει να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 εμπλεκόμενοι

Πρέπει να απαλλαγούν 10 κατηγορούμενοι από το χώρο της Αστυνομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα μέλη του συμβουλίου, υπήρξαν συγκεκριμένες ενέργειες των εμπλεκομένων οι οποίες ενέτειναν την κατάσταση κινδύνου που δημιουργήθηκε και κατέληξε στο να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 πολίτες.

Oι δικαστές είχαν στη διάθεσή τους ηχητικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι :

δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς διότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα έλειπε από τη θέση του τη κρίσιμη ώρα.

Επίσης δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν στο έδαφος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι και η βοήθεια καθυστέρησε να φθάσει στην πληγείσα περιοχή.

Επόμενο βήμα είναι, η επιστροφή της δικογραφίας στον ανακριτή που τη χειρίζεται, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα.

Εάν ο εισαγγελέας κάνει δεκτό το αίτημα και ασκήσει την ποινική δίωξη, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν ξανά σε απολογία για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.