Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα» (vid)

Οι 5 δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση. Πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις. «Να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε την χώρα», τόνισε απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα» (vid)

"Ξανά, μπροστά με την Αριστερά. Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο".

Με αυτή την φράση ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Δίνοντας έτσι στους 5.700 συνέδρους αλλά και τα μέλη του κόμματος που παραβρέθηκαν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο το στίγμα της συνεδριακής διαδικασίας αλλά και των προκλήσεων του επόμενου διαστήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας παράθεσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα 5 δεσμεύσεων που θα είναι οι βασικοί άξονες που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει πορεία η χώρα. Με προϋπόθεση βέβαια τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα απεύθυνε εκ νέου προσκλητήριο προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά "θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής. Μιας κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς δεμένα χέρια. Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου".

Με κριτήριο αυτό τον στόχο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε προς τους συνέδρους πως "καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και για το ίδιο το κόμμα μας. Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Το κόμμα είναι το εργαλείο της πολιτικής αλλαγής, ο φορέας των ιδεών της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, η οργανωμένη δύναμη που παρεμβαίνει άμεσα και αποφασιστικά σε όλα τα μέτωπα".

Ζήτησε "να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Τόσο αποφασιστικά που σε κάποιο σημείο το κόμμα να γίνεται ένα με τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις, τα σκιρτήματα και τα κινήματα των κοινωνικών ομάδων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας". Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρέπει "να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ευρώπη".

Με βάση αυτά κάλεσε τους συνέδρους "να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και τη πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του Κόμματος. Χωρίς διαμεσολάβηση, όλα τα μέλη του Κόμματος να έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη της επιλογής".

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολιτικό πρόγραμμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι θα "ξηλωθεί" το νεοφιλελεύθερο πλέγμα νόμων της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως "δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την τραγική κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ερχόμαστε να την αλλάξουμε εκ βάθρων. Να δώσουμε ανάσα στη δημοκρατία, χώρο στην κοινωνική δικαιοσύνη, κίνητρα στην ανάπτυξη, αξιοπρέπεια στην πατρίδα". Συνέχισε λέγοντας πως "δεσμεύομαι ότι το πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού". Πιο συγκεκριμένα είπε πως "στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε τον νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα. Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων. Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών. Το νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας. Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα".

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τους βασικούς άξονες πολιτικής που θα ασκηθούν στην χώρα. Όπως είπε:

"Η πρώτη βασική μας δέσμευση: Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα"

"Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας. Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών"

"Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου. Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο".

"Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα"

Η πέμπτη δέσμευση αφορούσε την Νέα Γενιά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως "δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση. Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν". Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα της στέγασης των νέων. Τόνισε ότι θα υπάρξει "δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια. Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών".

"Πρωθυπουργός - εργολάβος ο Μητσοτάκης"

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε "ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή. Πολιτικές που επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία". Συνέχισε λέγοντας ότι "είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στην συνέχεια ότι "σήμερα όμως που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών. Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη. Και έρχεται απότομα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής".

Πηγή: news247.gr