Ουκρανία: «Ευπρόσδεκτος ο Σολτς στο Κίεβο μόνο αν μας προσφέρει βαρύ οπλισμό»

Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, απηύθυνε ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος μόνο αν δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού.

Ουκρανία: «Ευπρόσδεκτος ο Σολτς στο Κίεβο μόνο αν μας προσφέρει βαρύ οπλισμό»

Χθες βράδυ ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο απηύθυνε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής ανοιχτή πρόκληση για το Κίεβο στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν φυσικά δεν πάει με άδεια χέρια, αλλά με προσφορά βαρέως οπλισμού.

«Γι αυτό θα χαρεί ιδιαιτέρως ο πρόεδρος της χώρας μου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι)», ανέφερε ο Αντρίι Μέλνικ στο τηλεοπτικό δίκτυο ProSieben.

Άμεση ήταν όμως η αντίδραση του αντιπροέδρου των Φιλελευθέρων, Βόλφγκαγκ Κουμπίκι, ο οποίος ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα ταξίδι Γερμανού καγκελαρίου σε μια χώρα, όπου ο αρχηγός του γερμανικού κράτος είναι «ανεπιθύμητος».

«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορεί να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ειδικότερα, «η μοίρα της Μαριούπολης και του πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας εξαρτάται από τα γερμανικά όπλα που μπορούμε να αποκτήσουμε, αλλά δεν έρχονται», υπογραμμίζει. Σημείωσε, ωστόσο, την πρόοδο του Βερολίνου από την «αρχή με άρνηση» έως τη «συζήτηση για την προμήθεια βαρέων όπλων».

Το Βερολίνο παραδίδει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά ο Σολτς δέχεται πιέσεις εδώ και αρκετές ημέρες, ακόμη και στην πλειοψηφία του, να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή επιθετικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, περιβαλλοντικά βαριά βαρίδια της κυβέρνησης, κάλεσαν τον Καγκελάριο να αποφασίσει υπέρ αυτών των παραδόσεων. Ο χρόνος όμως τελειώνει, γιατί «για κάθε λεπτό που δεν έρχεται ένα τανκ, είναι τα παιδιά μας που πεθαίνουν, που βιάζονται, που σκοτώνονται», υποστήριξε ο Αρέστοβιτς.

naftemporiki.gr