ΕΦΕΤ: Απόσυρση και άλλων προϊόντων Kinder

Το σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100 gr, ανεξαρτήτως παρτίδας, έδωσε εντολή ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) να αποσυρθεί από την αγορά λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

ΕΦΕΤ: Απόσυρση και άλλων προϊόντων Kinder

Το σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100 gr, ανεξαρτήτως παρτίδας, έδωσε εντολή ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) να αποσυρθεί από την αγορά λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας. Οπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε αναγκαία έπειτα από σχετική συνεργασία και ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης Ferrero Ardennes, που εδρεύει στο Βέλγιο, να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησαν από την εταιρεία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του βακτηρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορά κρούσματος σαλμονέλας», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Με απόφαση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες απολύμανσης, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί εφόσον οι γραμμές παραγωγής βρίσκονταν εν λειτουργία. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορά κρούσματος σαλμονέλας στην Ελλάδα», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνιος Ζαμπέλας. Ο ΕΦΕΤ εξέτασε συγκεκριμένο προϊόν ύστερα από καταγγελία, το οποίο όμως βρέθηκε αρνητικό. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφερθεί περισσότερα από 100 κρούσματα σε παιδιά, μερικά από τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας της έντασης των συμπτωμάτων. Η σαλμονέλα είναι ένα τροφιμογενές βακτήριο που εντοπίζεται κυρίως σε κοτόπουλα και αυγά και σκοτώνεται εφόσον το προϊόν ψηθεί καλά. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο το βακτήριο εισέβαλε στο συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγής.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα κρούσματα σαλμονέλας που εντοπίστηκαν σε άλλες χώρες και φαίνεται ότι συνδέονται με την κατανάλωση των προϊόντων Kinder αφορούν τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στο εργοστάσιο των Βρυξελλών, ενώ η επιχείρηση διαθέτει και άλλα εργοστάσια παραγωγής.