Η Τουρκία φαίνεται να γυαλίζει τα παπούτσια της Κίνας

Τα επόμενα χρόνια στην περιοχή μας θα γίνουμε μάρτυρες μιας παράστασης σαιξπηρικής φαντασίας «Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι» και δεν θα το πιστεύουμε.

Η Τουρκία φαίνεται να γυαλίζει τα παπούτσια της Κίνας

Η καταστροφική συναλλαγματική κρίση που μαστίζει την γειτονική Τουρκία την αναγκάζει να δεχτεί το «σωτήριο κεφαλοκλείδωμα» της Κίνας και να μετατραπεί σε μεταποιητικό παράγοντα της Ασιατικής υπερδύναμης. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός πως η τρομακτική οικονομική κρίση των Τούρκων συνδυάζεται με μια παράξενη βιομηχανική ανάκαμψη. Στην διεθνή οικονομία όλα έχουν την εξήγησή τους. Μεταποιητικές τουρκικές μονάδες εισάγουν απεριόριστα μηχανολογικό εξοπλισμό και ημιτελή προϊόντα με σκοπό να τα εξάγουν στην Ευρώπη. Τουτέστιν σε λίγον καιρό θα κατακλυστούμε από προϊόντα «Made in Turkey».

Η «βιομηχανική αναγέννηση» βέβαια έχει τις συνέπειές της. Η Τουρκία ίσως καταφέρει έτσι να μην γίνει η Βενεζουέλα της Ανατολικής Μεσογείου. Θα βρεθεί όμως σε θέση ασφυκτικής εξάρτησης από την Κίνα, σε σημείο «σήκω πάνω, κάτσε κάτω».

Σε σχέση με μας θα δούμε μια αλλαγή στην συμπεριφορά των Τούρκων και ο Ερντογάν θα θυμίζει τον «Στρίγκλο που έγινε αρνάκι». Οι Κινέζοι επενδυτές δεν θα ανεχτούν επιθετικές κινήσεις των Τούρκων στην σκακιέρα της Μεσογείου, για να μην διακινδυνεύσουν τα χρήματά τους.

Τέλος οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να ονειρεύονται για το Τουρκικό αντίβαρο στο Ρωσοκινεζικό δίπολο, αλλά θα λογαριάζουν πλέον χωρίς τον ξενοδόχο.

(Στοιχεία αντλήθηκαν από το άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου «Η Τουρκία στην οικονομική αγκαλιά της Κίνας», slpress.gr)