Κίεβο: Συναντήσεις Ζελένσκι με Τζόνσον και Νεχάμερ - «Έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία»

Με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Γερμανό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ είχε συναντήσεις το Σάββατο (9/4) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Κίεβο: Συναντήσεις Ζελένσκι με Τζόνσον και Νεχάμερ - «Έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει την παροχή περαιτέρω οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι «σε μια ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Συνάντηση και με Νεχάμερ

Η Ουκρανία είναι «πάντα έτοιμη» να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά μια επικείμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

Ο τελευταίος επισκέπτεται το Κίεβο και την Μπούτσα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, που έγινε ένα σύμβολο των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής. «Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.

Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ουκρανία παρουσίασε τις κύριες προτάσεις της για μια συμφωνία με τη Μόσχα μεταξύ των οποίων η «ουδετερότητά» της σε αντάλλαγμα για μια διεθνή συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλειά της.

«Στα ανατολικά και στα νότια, παρατηρούμε μια συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και στρατευμάτων που ετοιμάζονται να καταλάβουν ένα ακόμη τμήμα του εδάφους μας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια μιας τέτοιας επίθεσης, είπε πως θα εξαρτηθούν από «πολλούς παράγοντες»: «Από τη δύναμή μας, από την ταχύτητα με την οποία οι εταίροι μας θα μας προμηθεύσουν όπλα, και από τη βούληση του Ρώσου (Βλαντίμιρ Πούτιν) να πάει πιο μακριά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Naftemporiki