Καταργείται η ΓΓΠΠ, ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστασή της από αυτοτελή Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία και θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Καταργείται η ΓΓΠΠ, ιδρύεται Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Όπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται διοικητής ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας κι επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων κλπ).

Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Όπως είπε, οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, Γκέοργκ Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, και του ζήτησε να συγκροτήσει Επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό την άμεση διερεύνηση των συνθηκών εκδήλωσης και εξάπλωσης της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, να γίνει η διερεύνηση των αιτιών αντικειμενικά και αδιάβλητα και κυρίως να εκπονηθεί μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρότασή του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για τη συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα γίνουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις.

Όπως εξήγησε, ο λόγος που επέλεξε να καταθέσει τη σχετική πρόταση στον καθηγητή Γκόλνταμερ είναι για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση ή μη ουδετερότητα της επιτροπής.

Οι κύριοι Τσίπρας και Γκόλνταμερ συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής, ενώ ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών».

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr