Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: Λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»

Με ομιλία στην οποία τόνισε τη μακραίωνη παρουσία και συνεισφορά των ελληνικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή ζητώντας τη στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγει ο λαός του. 

Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: Λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»

Προσφωνώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων. Τασούλας, μεταξύ άλλων, είπε:

  • Η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον υποδειγματικά αμυνόμενο ουκρανικό λαό που αγωνίζεται ηρωϊκά απέναντι στη ρωσική εισβολή αυτές τις 43 τρομερές ημέρες.
  • «Ο Απρίλιος ειναι ο πιο σκληρός μήνας», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποιώντας τη φράση του T.S Eliot και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας ως την τελική νίκη.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε:

  • Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στη Μαριούπολη, οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, θέατρα, τα πάντα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί.
  • Η ελληνική κοινότητα ζούσε ειρηνικά στη Μαριούπολη. Ειναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας. Η ειρηνική συνύπαρξή μας ήταν δεδομένη. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί άλλωστε η ανάπτυξη του Χριστιανισμού και στη χώρα μας.
  • «Ελευθερία ή Θάνατος» έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα.
  • Ευχαριστώ την Ελλάδα για τις κυρώσεις που επέβαλε όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο η Ουκρανία συνεχίζει να καταστρέφεται. Χρησιμοποιήστε τη δική σας δύναμη και επιρροή για όποια διάσωση μπορεί να γίνει.
  • Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταλάβουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνε όρθια. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η δική μας πολιτιστική κληρονομιά.