ΗΠΑ: Αμερικανοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση drones

Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκπαιδεύονται στη χρήση των drones «καμικάζι», τα οποία προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο.

ΗΠΑ: Αμερικανοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση drones

Μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, που βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκπαιδεύονται στη χρήση των drones Switchblade - αποκαλούμενα drones «καμικάζι» - που προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Ένας μικρός αριθμός Ουκρανών ήταν ήδη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες (...) και αδράξαμε την ευκαιρία να τους εκπαιδεύσουμε για λίγες μέρες, ειδικά σε drones Switchblade, τα οποία ο ουκρανικός στρατός δεν γνωρίζει», διευκρίνισε αυτός ο ανώτερος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θα επιστρέψουν στην Ουκρανία σύντομα», συμπλήρωσε.

Ο αξιωματούχος ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη μέρα κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαίδευαν στη χρήση όπλων Ουκρανούς στρατιώτες εκτός της χώρας του.

«Ορισμένοι εκπαιδεύονται εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χθες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν αυτήν την παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα μπορούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να υπερίπταται πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

ΑΠΕ-ΜΠΕ