Δίκη Τοπαλούδη: Τι κατέθεσαν οι γονείς της Ελένης - «Καμία άλλη γυναίκα να μην κακοποιηθεί»

Οι γονείς της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη, Γιάννης και Κυριακή, κατέθεσαν την Τετάρτη (6/4) ενώπιον του Μεικτού Εφετείου της Αθήνας.

Δίκη Τοπαλούδη: Τι κατέθεσαν οι γονείς της Ελένης - «Καμία άλλη γυναίκα να μην κακοποιηθεί»

Με μία συγγνώμη προς το δικαστήριο για τις εντάσεις που προηγήθηκαν στις προηγούμενες δικασίμους άρχισε την κατάθεσή του ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη ενώπιον του Μεικτού Εφετείου της Αθήνας. Ο Γιάννης Τοπαλούδης δήλωσε ότι ήταν περήφανος για τα στοιχεία ανθρωπιάς που είχε η κόρη του.

«Ήταν πρόσχαρη, ευδιάθετη, συνεπής στα μαθήματα, συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες. Ήταν υπεύθυνη και ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους της πάντα, αυτό της είχαμε εμφυσήσει. Ήταν πάντα άνθρωπος. Αυτά ήταν τα όπλα που δώσαμε στο παιδί μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις τελευταίες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με την Ελένη στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

«Την Τετάρτη δυστυχώς δεν απαντούσε στα τηλέφωνα. Την επόμενη ημέρα άρχισε να μας κυριεύει το άγχος. Άρχισαν να μας κυριεύουν οι άσχημες σκέψεις. Την Παρασκευή πήραμε κι άλλα τηλέφωνα, τον σπιτονοικοκύρη, φίλους και τελικά πήγαμε στο ΑΤ στο Διδυμότειχο και κάναμε δήλωση εξαφάνισης.

Την ίδια ημέρα αργότερα με πήρε τηλέφωνο ένας αστυνομικός, συγγενής μας και πήγα στο αστυνομικό τμήμα. Αμέσως κατάλαβα. Είδα το βλέμμα συμπόνιας στους αστυνομικούς και τα δακρυσμένα μάτια. Εκεί έπεσε όλος ο κόσμος μου, ήρθε ένα απόλυτο κενό στη ψυχή μας. Όταν γύρισα σπίτι δεν μπορούσα να πω κάτι, απλά έκανα ένα απλό νεύμα.

Να μην συμβεί σε κανέναν να δει μία μάνα να κλαίει και να μαλλιοτραβιέται όταν ακούει τον θάνατο του παιδιού της» περιέγραψε στο δικαστήριο ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Ο πατέρας της Ελένης μίλησε για το σοκ που υπέστη όταν μετά από μέρες πήγε στο σπίτι της Ελένης για να μαζέψει τα προσωπικά της αντικείμενα από το σπίτι.

«Είναι το δεύτερο πιο συγκλονιστικό που βιώνει ένας γονιός που έχει χάσει το παιδί του. Τρέχανε τα δάκρυα όταν μπήκαμε στο σπίτι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση πως το πλυντήριο ήταν ακόμα αναμμένο. Είχε αποτσίγαρα και στο τραπέζι κάποιες τσιχλίτσες. Πήρα όλα τα πράγματά της, ήταν οι αναμνήσεις μας. Πήρα ακόμα και τα φρούτα που είχε αγοράσει διότι τα είχε πάρει για το εαυτό της και τα έριξα μέσα στο τάφο. Δεν ήθελα να αφήσω τίποτα που ήταν της Ελένης».

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν δύσκολες. Όπως το ταξίδι της επιστροφής για την κηδεία του παιδιού του.

«Σκεφτόμουν να ανέβει λίγο πιο ψηλά το αεροπλάνο μπας και το άψυχο σώμα της Ελένης συναντήσει την ψυχή της και ζωντανέψει ξανά. Το τραγικότερο δράμα που μπορεί να ζήσει ένας γονιός να συνοδέψει το παιδί του στην τελευταία κατοικία. Εύχομαι σε όλους να έχουν ένα πιο μικρό σταυρουδάκι να κουβαλούν. Σε εμάς δυστυχώς έτυχε αυτός ο σταυρός» κατέθεσε ο πατέρας της Ελένης.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο πατέρας της Ελένης αναφέρθηκε και στον βιασμό που είχε υποστεί η κόρη του ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία της, για τον οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τις αρχές. «Το κορίτσι μας βίωνε το ψυχολογικό Γολγοθά των εκβιασμών. Γιατί δεν το είπε σε μας; Είμαστε σίγουροι ότι ζούσε τον Γολγοθά της», είπε.

Ο κ. Τοπαλούδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο σπίτι κολαστήριο όπως χαρακτήρισε το σπίτι του Ροδίτη κατηγορουμένου, είχαν πάει και άλλα κορίτσια, ενώ απέδωσε την ηθική αυτουργία της δολοφονίας της 19χρονης, στους γονείς των κατηγορουμένων.

«Για εμάς οι γονείς των κατηγορουμένων είναι οι ηθικοί αυτουργοί και της δολοφονίας της Ελένης και των ίδιων τους των παιδιών. Όταν έβγαζαν τα μαχαίρια από δημοτικό, όταν ήταν ο φόβος και ο τρόμος, τι έκαναν για τα παιδιά τους; Απολύτως τίποτα αλλά το έπαιζαν και νταήδες. Ενίσχυαν την θρασύδειλη συμπεριφορά των παιδιών τους. Έβριζαν και έφτυναν τους εκπαιδευτικούς.

Εξαφάνιζαν οτιδήποτε έπρεπε να εξαφανιστεί, στρώμα, κινητά κ.ά. Και η γιαγιά και ο θείος άκουγαν κραυγές τρόμου κόρη μας. Το παιδί μας σπάραζε και αυτοί έκαναν τους κουφούς. Εγώ και η μητέρα της Ελένης είμαστε ψυχικά νεκροί. Ξέρετε ποιες ήταν οι τελευταίες λέξεις του παιδιού μου «θα σας βρει ο πατέρας μου!» Ποιος πατέρας θα μπορούσε να αντέξει να ηχούν αυτές οι λέξεις καθημερινά στα αυτιά του; Όμως αντέχουμε διότι νιώθουνε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία, καμία άλλη γυναίκα να μην κακοποιηθεί».

Η κατάθεση της μάνας

Με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κυριακή, αναφέρθηκε στην κόρη της που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή.

«Το παιδί μου ήταν ένα καλό παιδί, με φιλότιμο, καλοσυνάτο. Δεν είχε πονηριά, δεν ήταν αγαθιάρα αλλά ήθελε να πιστεύει στο καλό. Σε αυτό που δείχνει κάποιος. Έδινε και έπαιρνε. Δεν ήταν πονηρό παιδί. Τα έδινε όλα. Στο σπίτι μας υπάρχει χαρά, φιλοξενία, δόσιμο. Όταν βγήκαν αποτελέσματα και πέρασαν στη Ρόδο, εμείς κλαίγαμε. Πώς δεν την έφερα στην Κομοτηνή; Έχω μετανιώσει χίλιες φορές. Πώς την άφησα σε αυτό το νησί των βιαστών και των δολοφόνων;», είπε.

Στην κατάθεσή της η πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ η Σοφία Γκούγκουρα, αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνέλεξε στο διαμέρισμα του Ροδίτη κατηγορουμένου.

«Βρέθηκαν κηλίδες αίματος μεταξύ άλλων στο μπάνιο, στο ταβάνι, στους τοίχους, στα πλακάκια του μπάνιου, στο χώρο της κουζίνας, στο πάτωμα, στη σφουγγαρίστρα και στον κουβά. Το σίδερο δεν έδωσε κάτι αξιοποιήσιμο για την ανάλυση. Έμαθα ότι ήταν και στη θάλασσα. Το σπίτι είχε στοιχεία που έδειχναν ότι είχε καθαριστεί για παράδειγμα στο μπάνιο. Το DNA πρέπει να το σκεφτούμε ως μία χαρτογράφηση. Όταν υπάρχει διασπορά βιολογικού υλικού σε όλο το σπίτι, υποδεικνύει ότι πιθανόν ότι υπήρχε μετακίνηση» κατέθεσε η μάρτυρας.

naftemporiki.gr