Ουγγαρία: Ανετη επανεκλογή Ορμπαν εναντίον όλων

Ο Βίκτορ Ορμπαν εξασφάλισε την τέταρτη συνεχή πρωθυπουργική θητεία του με μία άνετη εκλογική νίκη έναντι του συνόλου της αντιπολίτευσης. 

Ουγγαρία: Ανετη επανεκλογή Ορμπαν εναντίον όλων

Παρά το γεγονός ότι όλη σχεδόν η αντιπολίτευση συνασπίστηκε εναντίον του ο Βίκτορ Ορμπαν θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία.

Ο επί 12 χρόνια Πρωθυπουργός και το κόμμα του συγκέντρωσαν το 53% των ψήφων και κέρδισαν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα εξασφάλισαν άνετη πλειοψηφία στη νέα Βουλή με 135 έδρες σε σύνολο 199, γεγονός που τους επιτρέπει να κυβερνήσουν άνετα.

Ηταν η 4η συνεχής εκλογική νίκη του Ορμπαν ο οποίος έχει ακολουθήσει μία αναθεωρητική, εθνικιστική πολιτική, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό αλλά όχι μόνο.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης από την πλευρά του απογοήτευσε συγκεντρώνοντας μόλις 35% και 59 έδρες.

Στην ομιλία του, όταν το αποτέλεσμα "κλείδωσε" ο Ορμπαν, έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες, με τις οποίες βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα, λέγοντας ότι "η νίκη μας είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται από το φεγγάρι, πόσω μάλλον από τις Βρυξέλλες" και συμπλήρωσε ότι "θα μείνουμε πάση θυσία έξω από τον πόλεμο" αφήνοντας αιχμές για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και την ελευθερία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε.

Άλλη έκπληξη των εκλογών, το νέο ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank ξεπέρασε το όριο του 5% και κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Στη διάρκεια των 12 ετών που βρίσκεται στην εξουσία ο Ορμπάν έχει επιβάλει περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη –ερχόμενος σε αντιπαράθεση με την ΕΕ--, ενώ παράλληλα προωθεί την υπερσυντηρική του κοινωνική ατζέντα.

Τις βουλευτικές εκλογές παρακολούθησαν για πρώτη φορά περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές, ενώ κάθε κόμμα είχε επιστρατεύσει και δικούς του εθελοντές.

Πηγή: News247.gr