Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελευθερώθηκε το Κίεβο - «Αναδίπλωση της Ρωσίας προς νότια και ανατολικά»

Οι Ουκρανοί ανέκτησαν τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απελευθερώθηκε το Κίεβο - «Αναδίπλωση της Ρωσίας προς νότια και ανατολικά»

Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

Όλες οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές ενώ σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, ήταν διασκορπισμένα τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.

«Οι Ρώσοι θα υπαγορεύσουν τους όρους τους από το Νότο»

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Mιχάιλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι προφανές ότι η Ρωσία επέλεξε μια άλλη τακτική», έγραψε εξάλλου ο Ποντόλιακ στο Telegram. Η τακτική αυτή συνίσταται στην «αναδίπλωση προς τα ανατολικά και τα νότια» ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των μεγάλων εδαφών που κατέλαβαν, όχι μόνο στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πρόσθεσε.

Ο στόχος της Ρωσίας είναι «να εγκατασταθεί» στα νότια και τα ανατολικά και «να υπαγορεύσει με σκληρότητα τους όρους της», εκτίμησε ο Ποντόλιακ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr