Κίνα: Απειλείται παγκόσμια οικονομική καταστροφή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνάντηση κορυφής με ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κίνα: Απειλείται παγκόσμια οικονομική καταστροφή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οι Κινέζοι ηγέτες αντέκρουσαν τις πιέσεις από την ΕΕ να λάβουν μια αντιρωσική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι απαιτείται συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνάντηση κορυφής με ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Την Παρασκευή (1/4), οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. προειδοποίησαν την ηγεσία της Κίνας, κατά τη διμερή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, να μην βοηθήσει τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία ή να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις συνομιλίες μέσω βίντεο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι αυτός ο πόλεμος αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Καλέσαμε την Κίνα να βοηθήσει στο τέλος του πολέμου, σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι όποια προσπάθεια για παράκαμψη των κυρώσεων παρατείνει τον πόλεμο».