Εμβόλιο: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τέταρτη δόση

Μέσα στον Απρίλιο αναμένονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα υψηλού κίνδυνου στη χώρα μας.

Εμβόλιο: Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τέταρτη δόση

Ένα πιθανό σενάριο σχετικά με τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο πληθυσμό είναι να υπάρξει σύσταση τον προσεχή Σεπτέμβρη για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ευρύτερη κάλυψη και έναντι της «Όμικρον» σύμφωνα πάντα με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε άτομα που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προβλημάτων υγείας χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό. Την απόφαση θα επηρεάσει και η θέση του FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), ο οποίος έχει κληθεί να εξετάσει αίτηση της Pfizer για έγκριση της χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Για την ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου έκανε λόγο, προ ημερών ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως αρχικά θα εγκριθεί, ίσως και τον επόμενο μήνα, για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Μιλώντας στο Mega ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων».

πηγή:msn.com