Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει δωρεάν αέριο»

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια παρά την απόφαση των χωρών του G7

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει δωρεάν αέριο»

Η απόφαση του G7 να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα της Ρωσίας να καταβάλει τα χρήματα από την προμήθεια του φυσικού αερίου σε ρούβλια προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» επέμεινε στην κυβερνητική θέση να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια από τους Δυτικούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη (29/3), στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Την απόφαση αυτή είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, πως «οι πληρωμές μπορούν να γίνουν μόνο σε ρούβλια… Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει, λόγω του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει δωρεάν αέριο» και σημείωσε ότι με τη μετάβαση στην πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν αλλάζει.

«Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τη Δευτέρα (28/3), ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να λάβουν τα σχετικά μέτρα έως τις 31 Μαρτίου, ώστε να αλλάξει το νόμισμα πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Αμπράμοβιτς στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Περσκόφ τόνισε πως ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Ο Αμπράμοβιτς εμπλέκεται σε κάποιες επαφές μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς και δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας».