Ολοκλήρωση των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας για την Τρίτη (29/03), αύριο (30/03) η συνέχεια τους...

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας κι Ουκρανίας, στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκαν, για την Τρίτη (29/03), αλλά θα συνεχιστούν αύριο (30/03). Εγγυήτριες της ειρήνης 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, επιθυμούν οι Ουκρανοί...

Ολοκλήρωση των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας για την Τρίτη (29/03), αύριο (30/03) η συνέχεια τους...

Την ολοκλήρωση των συνομιλιών, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην Κωνσταντινούπολη, για την Τρίτη (29/03), έκαναν γνωστό οι εμπλεκόμενες πλευρές

Μετά από τρεις ώρες συνομιλιών οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν και να επαναλάβουν τη διαδικασία την Τετάρτη (30/03).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες».

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Κατά τους Ουκρανούς, το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η Ρωσία από την πλευρά της φαίνεται ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές που κατέφθασαν στο Παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ ο οικοδεσπότης της διαπραγμάτευσης Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

«Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία» επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος.

Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί, εν συνεχεία, μέσω τηλεδιάσκεψης.