Financial Times: «Υπάρχει προσχέδιο κατάπαυσης πυρός» - Τα αιτήματα Ρωσίας και Ουκρανίας

Για προσχέδιο συμφωνίας, που αφορά την κατάπαυση πυρός, κάνουν λόγο οι «Financial Times». Πού κάνει πίσω και τη ζητάει η Ρωσία, ποιες οι θέσεις της Ουκρανίας.

Financial Times: «Υπάρχει προσχέδιο κατάπαυσης πυρός» - Τα αιτήματα Ρωσίας και Ουκρανίας

Για προσχέδιο συμφωνίας, που αφορά την κατάπαυση του πυρός, στο οποίο δεν αναφέρονται τα βασικά Ρωσικά αιτήματα περί «αποναζιστικοποίησης», «αποστρατιωτικοποίησης» και προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα συζητείται παύση των εχθροπραξιών με τον όρο την εγκατάλειψη της προσπάθειας από την Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ -με αντίστοιχες εγγυήσεις ασφαλείας- και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Ουκρανία θα πρέπει να απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Άτομο με γνώση των εξελίξεων δήλωσε στους FT πως παράλληλα υπάρχει ανησυχία επειδή η ρωσική πλευρά αλλάζει τις θέσεις της σχεδόν καθημερινά.

Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών με σκοπό τον τερματισμό της ευρείας κλίμακας εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η επί ένα μήνα χερσαία επίθεσή της έχει σε μεγάλο βαθμό «βαλτώσει» ως αποτέλεσμα της σκληρότερης ουκρανικής αντίστασης από την αναμενόμενη και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει νέα επίθεση.

naftemporiki.gr