Γαλλία προς πολίτες: «Οικονομία από τώρα στο φυσικό αέριο, για να μην πάει κάτι στραβά το χειμώνα»

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής για την Ενέργεια στη Γαλλία (CRE), Ζαν Φρανσουά Καρένκο, κάλεσε όλους τους Γάλλους να εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα στον εφοδιασμό τον επόμενο χειμώνα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Γαλλία προς πολίτες: «Οικονομία από τώρα στο φυσικό αέριο, για να μην πάει κάτι στραβά το χειμώνα»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει ευθέως το ζήτημα της εξάρτησης της ευρωπαϊκής ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής για την Ενέργεια στη Γαλλία (CRE), Ζαν-Φρανσουά Καρένκο, κάλεσε όλους τους Γάλλους τη Δευτέρα να εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα, με κίνδυνο να αντιμετωπίσουν εντάσεις στον εφοδιασμό τον επόμενο χειμώνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας θεωρεί ότι οι δυσκολίες στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η άνευ προηγουμένου πτώση της παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της EDF θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε δυσκολίες τον χειμώνα του 2022 αν μη τι άλλο.

«Πρέπει να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, διαφορετικά μπορεί να πάει στραβά η κατάσταση τον επόμενο χειμώνα», επέμεινε ο Ζαν-Φρανσουά Καρένκο, καλώντας όλους να καταβάλουν προσπάθεια, «βιομήχανοι, τριτογενής τομέας, δημόσια κτίρια αλλά και καθένας από εμάς, είτε χαμηλώνοντας τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τα φώτα».

«Υπάρχει έκτακτη ανάγκη και όλοι πρέπει να το κάνουν», πρόσθεσε. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη επιτάχυνσης. Η κρίση που διανύουμε πρέπει να μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι το συλλογικό συμφέρον υπερισχύει του ατομικού συμφέροντος», πρόσθεσε ο Ζαν Φρανσουά Καρένκο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στην τιμή των υδρογονανθράκων και θέτει το ερώτημα της εξάρτησης της ευρωπαϊκής ηπείρου από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Στη Γαλλία, η παραγωγή ενέργειας επηρεάζεται από τη διακοπή λειτουργίας αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων μετά την ανακάλυψη ρωγμών διάβρωσης στα συστήματα ασφαλείας. Κατά συνέπεια, η παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε επίπεδα ισοδύναμα με την παραγωγή του 1991, εκτιμά η CRE, τα οποία ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.

naftemporiki.gr