Μακρόν: «Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη με συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας»

Ανθρωπιστική επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μακρόν: «Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη με συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας και Τουρκίας»

Ανθρωπιστική επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη ρωσική πλευρά. Ο Μακρόν ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ώρες για το θέμα.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επικείμενη επιχείρηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως σημείωσε, σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.

«Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται μία ρητή αναφορά στην Μαριούπολη. «Θα είναι πραγματικά ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες» σημείωσε.

naftemporiki.gr