Γιατί Ρωσία και Κίνα συσσωρεύουν τόνους χρυσού;

Με αφορμή την Ουκρανική κρίση και τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έχει σημασία να καταλάβουμε γιατί Ρωσία και Κίνα συσσωρεύουν τόνους χρυσού.

Γιατί Ρωσία και Κίνα συσσωρεύουν τόνους χρυσού;

Η λατρεία των Ρώσων και των Κινέζων για τον χρυσό, κάθε άλλο παρά τυχαία, υποδεικνύει μια σοβαρή προπαρασκευή για ένα διεθνή αποκλεισμό σαν αυτόν που επιβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν προ πολλού αναπτύξει οικονομικούς αμυντικούς μηχανισμούς για να ανταπεξέλθουν σε ένα διεθνές εμπάργκο από τη Δύση.

Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς φαίνεται πως είναι η συσσώρευση αποθεμάτων χρυσού στα θησαυροφυλάκιά τους. Συγκεκριμένα από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι άρχισαν να συσσωρεύουν τόνους χρυσού με αποτέλεσμα τα αποθέματά τους να φτάνουν πια από τους 400 τόνους στους 2000.

Ο λόγος αυτής της χρυσοθηρίας παραπέμπει χρονικά στα τέλη του 2022 όπου οι δύο χώρες ετοιμάζονται να συμβληθούν με σκοπό μια συμπαγή χρηματοοικονομική συνθήκη η οποία θα τους επιτρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο παρά τις όποιες κυρώσεις επιβάλλονται εις βάρος τους από τη Δύση.

Παρά την γενική εντύπωση ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι το βαρύ όπλο με το οποίο Αμερική και Ευρώπη πλήττουν και τιμωρούν τον Πούτιν , φαίνεται πως για την ώρα τουλάχιστον η Ρωσία πέφτει στα μαλακά και απομένει να δούμε στο τέλος της Ουκρανικής περιπέτειας ποιος θα μετρήσει τις μεγαλύτερες απώλειες.