Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, ύστερα από αίτημα του Ζελένσκι!

Τι ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον Τζο Μπάιντεν για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Διαβάστε τον λόγο που οι Ηνωμένες Πολιτείες «πάγωσαν» τις κυρώσεις που είχαν αρχικά επιβάλλει στον ισχυρό άνδρα της Τσέλσι.

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τις κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, ύστερα από αίτημα του Ζελένσκι!

Στις αρχές Μαρτίου, αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Ο λόγος: Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμβούλεψε τον Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, να αναβάλλει την επιβολή των κυρώσεων καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός μεσάζοντας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος του ολιγάρχη. «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από εβραϊκές οργανώσεις της Ουκρανίας, έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

«Δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ούτε το υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το γραφείο του ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, επίσης, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η ασυνήθιστη διαβούλευση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ζελένσκι σχετικά με αυτές και άλλες συγκεκριμένες κυρώσεις που στοχεύουν μεμονωμένες ρωσικές ελίτ υπογραμμίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονιστούν στενά με το Κίεβο και άλλους συμμάχους καθώς συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να καταπνίξουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Πώς ενεπλάκη ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενεπλάκη όταν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ήρθαν σε επαφή με άτομα, που έχουν ρωσικές διασυνδέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια γέφυρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένας από αυτούς ήταν ο παραγωγός ταινιών Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, πατέρας ενός συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του παραγωγού, Λέρα Πακσιαλίνα.

Ο Ροντνιάνσκι ίδρυσε ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι που πρόβαλε εκπομπές παραγωγής του Ζελένσκι, ενώ ήταν ηθοποιός. Απαντώντας στο αίτημα για βοήθεια, επικοινώνησε με τον Αμπράμοβιτς, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε την εμπλοκή του, λέγοντας ότι είχε προσφερθεί να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση «να επιτύχει μια ειρηνική επίλυση».

Η προσφορά του ρώσου μεγιστάνα να αξιοποιήσει τη σχέση του με τον Πούτιν ήταν μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα μηνύματα που έστελνε ο Αμπράμοβιτς. Επί χρόνια, μέσω διαφόρων εκπροσώπων, επιχειρούσε να κρατήσει αποστάσεις από το Κρεμλίνο.

Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς λένε ότι ξοδεύει σημαντικό χρόνο στη διαδικασία. Τα ιδιωτικά του τζετ έχουν κάνουν συνεχείς διαδρομές μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με την Wall Street Journal τόνισαν πάντως, ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό.

naftemporiki.gr