Ουκρανία: Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου!

Στοιχεία των υπηρεσιών του Ο.Η.Ε. καταδεικνύουν ότι υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που διεξάγονται στη χώρα

Ουκρανία: Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου!

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται - και οσονούπω θα συμπληρωθεί ένας μήνας φονικότατων συγκρούσεων - η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει είναι στο απόγειο της.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα πάντως, με τα ίδια στοιχεία μειώνεται ο αριθμός εκείνων που περνούν καθημερινά τα σύνορα.

Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ανέρχεται σήμερα σε 3.528,346.

«Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας και έχει σημειωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα», είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση του Τύπου και πρόσθεσε ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.

«Μιλάμε για σχεδόν ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η ταχύτητα και η έκταση αυτής της ροής και αυτή η κρίση με τους εκτοπισμούς δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια».

Τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έφυγαν πεζή, με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο προς γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία προτού, κάποιοι από αυτούς, συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι περισσότεροι ωστόσο δεν έχουν συνεχίσει.

Η Πολωνία, χώρα που φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο όγκο της ουκρανικής διασποράς στην περιοχή ακόμη και πριν από τον πόλεμο, έχει δεχτεί περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ενώ κάποιοι σκοπεύουν να κατευθυνθούν αλλού, η προσφυγική ροή ήδη έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Ο αριθμός των παιδιών των προσφύγων από την Ουκρανία στα πολωνικά σχολεία αυξάνεται κατά περίπου 10.000 ημερησίως», δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Παιδείας Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ και πρόσθεσε ότι 85.000 παιδιά έχουν εγγραφεί στα Πολωνικά σχολεία.

Ο Τσάρνεκ είπε ότι οι αρχές διοργανώνουν τμήματα αρχαρίων στην πολωνική γλώσσα για τους Ουκρανούς εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε τοπικά σχολεία και να διδάσκουν προκαταρκτικά τμήματα για παιδιά από την Ουκρανία προτού εισέλθουν στη σχολική εκπαίδευση.

Σε ένα βίντεό του που ανήρτησε στο Twitter, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τσασκόφσκι λέει ότι 10.000 Ουκρανοί μαθητές έχουν εγγραφεί σε σχολεία της και ότι μια σειρά επιλογών, περιλαμβανομένων των μαθημάτων ουκρανικών διαδικτυακά, απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος.