Δείκτης Μιζέριας: Η χειρότερη χώρα του κόσμου και πού βρίσκεται η Ελλάδα
Βελτίωση κατά 35 θέσεις εμφάνισε φέτος η κατάταξη της Ελλάδας στον «δείκτη μιζέριας» που εκδίδει κάθε χρόνο ο καθηγητής οικονομικών του Johns Hopkins University, Steve Hanke.
Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει ο Hanke. Ο Δείκτης Μιζέριας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, ώστε να έχει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon Johnson μία εύκολα αντιληπτή εικόνα της οικονομίας.
Εκείνος ο αρχικός δείκτης υπολογιζόταν με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην πορεία, ο Misery Index τροποποιήθηκε αρκετές φορές, πρώτα από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Robert Barro και στη συνέχεια από τον Hanke.
O Annual Misery Index του Hanke υπολογίζεται από την ανεργία, τον πληθωρισμό και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν.
Με βάση αυτή τη μέθοδο, η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου είναι –απροσδόκητα- η Λιβύη. Όπως εξηγεί ο Hanke, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά «σιγόβραζε» το 2021. Αυτό επέτρεψε στη Λιβύη να αυξήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα κατά 3,7 φορές πέρυσι. Και για αυτό, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου (όσο πιο χαμηλά στη λίστα, τόσο καλύτερα).
Ακολουθεί η Μάλτα, η οποία εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά και παρουσιάζει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ισχυρή ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Την τριάδα των λιγότερο μίζερων χωρών συμπληρώνει η Ιρλανδία.
Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, καθώς το πέσο υποτιμήθηκε κατά 95% μέσα στο 2021. Ακολουθούν η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος.
Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην 88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση.