Η Τουρκία έχει λόγο να κάτσει φρόνιμη με την Ελλάδα

Το επιθετικό προφίλ της Τουρκίας προβληματίζει όχι μόνο την ηγεσία της χώρας μας αλλά και τους απλούς Έλληνες.

Η Τουρκία έχει λόγο να κάτσει φρόνιμη με την Ελλάδα

Στην παρούσα φάση πάντως η Τουρκία έχει ένα σοβαρό λόγο να είναι ήσυχη και να μην εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο πρόβλημα των Τούρκων παραμένει η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και ο κατήφορος που έχει πάρει η Τουρκική λίρα.

Το καθεστώς Ερντογάν απειλείται με χρεοκοπία, στην ουσία έχει ήδη χρεοκοπήσει κι αυτό, εκτός των άλλων, επηρεάζει την ποιότητα της πολεμικής μηχανής των γειτόνων. Πεπαλαιωμένα οπλικά συστήματα, έλλειψη ανταλλακτικών είναι τα παρεπόμενα ζητήματα που προκαλεί η έλλειψη ρευστού. Ο σουλτάνος βρίσκεται στις συμπληγάδες των διεθνών τραπεζών, ανεπιθύμητος από τις αγορές του κόσμου.

Φαίνεται όμως πως τον τελευταίο καιρό έχει βρει ένα τρόπο να λύσει τουλάχιστον εν μέρει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας. Η Κίνα, αυτός ο οικονομικός γίγας, αναγνωρίζοντας το φτηνό, σε σημείο εξευτελισμού, εργατικό δυναμικό της Τουρκίας αποφάσισε να τη μετατρέψει σε μεταποιητικό παράγοντα. Τουτέστιν πολλά κινεζικά προϊόντα κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται στην γείτονα χώρα.

Σε λίγο καιρό θα κατακλυστούμε από προϊόντα made in Turkey. Ωστόσο ο Κινέζος επενδυτής έχει θέσει τους όρους του: Απαιτεί ένα ειρηνικό και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να εμπιστευτεί την Τουρκία ως μεταποιητικό εταίρο. Ως εκ τούτου ο Σουλτάνος θα μετατραπεί σε «αρνάκι» αν θέλει να γλιτώσει το κεφάλι του από την διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή.

Στοιχεία αντλήθηκαν από σχετικό άρθρο του Γιώργου Ηλιόπουλου στο περιοδικό Nexus του Φεβρουαρίου.