Καλλιθέα: Βεβήλωση σοβιετικού μνημείου με τη λέξη «Αζόφ» και φασιστικό σύμβολο (pics)

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα αντέδρασε στη βεβήλωση ιστορικού σοβιετικού μνημείου στην Καλλιθέα, όπου κάποιοι έγραψαν τη λέξη «Αζόφ» μαζί με το φασιστικό σύμβολο του «στόχου» με γκράφιτι.

Καλλιθέα: Βεβήλωση σοβιετικού μνημείου με τη λέξη «Αζόφ» και φασιστικό σύμβολο (pics)

Η λέξη «Azov» παραπέμπει στο διαβόητο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ που δρα εδώ και χρόνια στην Ουκρανία.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βιάτσεσλαβ Κλικόβ και έγινε δωρεά από τον ίδιο στον Δήμο της Καλλιθέας. Τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2005.

Στην ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία αναφέρει:

«Οι υπέρμαχοι του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ, που τόσα χρόνια τρομοκρατούσε και δολοφονούσε εν ψυχρώ τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, σήκωσαν το χέρι τους εναντίον της ιερής μνήμης στην Ελλάδα για τους Σοβιετικούς στρατιώτες – αυτούς οι οποίοι με τεράστιες θυσίες απελευθέρωσαν την σκλαβωμένη Ευρώπη από τον φασισμό στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την ανήθικη απόπειρα προσβολής της ιστορίας και την απαράδεκτη πράξη βανδαλισμού.

Ύστερα από αυτήν την εγκληματική ενέργεια και τις αμέτρητες αποκαλύψεις των κατοίκων της Μαριούπολης και του Ντονμπάς χρειάζονται άραγε επιπλέον αποδείξεις για την ναζιστική φύση του Αζόφ και άλλων παρόμοιων ταγμάτων ακραίων εθνικιστών της Ουκρανίας;

Καλούμε τις Ελληνικές Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διερεύνηση της βάρβαρης αυτής επίθεσης και την τιμωρία των βανδάλων.

* Μνημείο Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, 1941-1944.Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού, Καλλιθέα».