Πόσο στοιχίζει στη Ρωσία κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος ήταν ανέκαθεν μια δαπανηρή επιλογή - Διαβάστε πόσο στοιχίζει στη Ρωσία κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία. 

Πόσο στοιχίζει στη Ρωσία κάθε μέρα πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος ήταν ανέκαθεν μια δαπανηρή επιλογή. Η εισβολή σε ξένο κράτος από την εποχή ακόμα του Ξέρξη κόστιζε ακριβά στον επίδοξο κατακτητή. Στην περίπτωση της Ουκρανίας η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει ένα σύνθετο κόστος που δεν αφορά μόνο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, τα καύσιμα του επίγειου στρατού αλλά και της αεροπορίας. Τον πόλεμο δεν τον κερδίζουν οι αεροπορικές επιδρομές και οι μηχανοκίνητες μονάδες, τον κερδίζει πρωτίστως η ανθρώπινη παρουσία.

Ας θυμηθούμε ότι στον β' παγκόσμιο πόλεμο η κατάρρευση της Γαλλίας σηματοδοτήθηκε από την παρέλαση του Γερμανικού Στρατού στα Ηλύσια Πεδία, που κάθε άλλο παρά συμβολική ήταν.

Μόνο όταν το ανθρώπινο δυναμικό του εισβολέα εισέλθει στην καρδιά του ηττημένου, καταλαμβάνοντας το στρατηγικό κέντρο της χώρας ολοκληρώνεται η στρατιωτική επιχείρηση και περνάμε πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην υπογραφή συνθηκών που επικυρώνουν το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές το αρχικό ημερήσιο κόστος του πολέμου για τη Ρωσία ανήλθε σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ από τη στιγμή που ο Ρωσικός στρατός προωθήθηκε στο εσωτερικό της Ουκρανίας, περικυκλώνοντας τις μεγάλες πόλεις της χώρας, η καθημερινή δαπάνη μειώνεται συνεχώς φτάνοντας στα 300.000.000 δολάρια.

Όσο υψηλό και αν φαίνεται το επιχειρησιακό κόστος ανά ημέρα η Ρωσία του Πούτιν το αντέχει αγόγγυστα και θα μπορούσε να συνεχίζει επί μήνες τις πολεμικές επιχειρήσεις εντός του Ουκρανικού εδάφους.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται η οικονομική ύφεση που θα πλήξει τη χώρα από τις διεθνείς κυρώσεις, ύφεση που προβλέπεται να φτάσει στο 20%.