Στο 1,1 δισ. το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας

Επιδότηση ρεύματος, αερίου, καυσίμων και ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο 1,1 δισ. το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας

Eστιασμένα σε μεγάλο βαθμό στους ευάλωτους είναι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής –και όχι μόνο– ακρίβειας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες αντίστοιχες δέσμες από το περασμένο φθινόπωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό της νέας αυτής, μετά τον κορωνοϊό, κρίσης σε 3,7 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν όλο και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και τιμές βενζίνης ή και τροφίμων. Η κρατική ενίσχυση, όπως αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν μπορεί να καλύψει παρά μέρος μόνο της ζημιάς.

Τα μέτρα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες: Επιδότηση ρεύματος, που θα καλύπτει τον Απρίλιο το 80% της αύξησης της τιμής του, ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών με 200 ευρώ στις περισσότερες κατηγορίες και με επιπλέον επιδόματα για τα παιδιά, καθώς και επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων με 40 ευρώ για τους επόμενους 3 μήνες. Ειδικότερα:

1. Η επιδότηση του ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσοσταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 KWh για τον Απρίλιο και στις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο.

2. Η ενίσχυση των ευάλωτων αφορά 1,4 εκατ. νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατ. μέλη και θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα, προκειμένου να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας. Διαφοροποιείται στις επιμέρους κατηγορίες ευάλωτων ως εξής:

• Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου, δηλαδή δόση που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

• Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο πρώτα, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.

• Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα.

Πηγή: kathimerini