Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία πλήρωσε μια δόση από τα δάνειά της

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως κατέβαλε σε ξένη τράπεζα το ποσό των 117,2 εκ δολαρίων, τα οποία προορίζονταν για αποπληρωμή τόκων ομολόγων.  Απομακρύνεται προσωρινά το σενάριο για πιθανή χρεωκοπία της χώρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία πλήρωσε μια δόση από τα δάνειά της

Η Ρωσία ενημέρωσε σήμερα (17/3) ότι αποπλήρωσε την πρώτη δόση τόκων ομολόγων, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

«Η εντολή πληρωμής τόκων ομολόγων (…) συνολικής αξίας 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων (…) εκτελέστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι το ποσόν εστάλη σε ξένη τράπεζα στις 14 Μαρτίου.

Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου για να καταβάλει 117,2 εκατομμύρια δολάρια, στην πρώτη μίας σειράς υποχρεώσεων που απαιτούνται, οι προθεσμίες για τις οποίες λήγουν κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

Σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες.

Οι κυρώσεις αυτές ενδεχομένως θα φέρουν όμως τη ρωσική κυβέρνηση σε αδυναμία αποπλήρωσης του χρέους της και άρα η χώρα θα περιέλθει σε στάση πληρωμών.

Οι κυρώσεις έχουν παραλύσει τμήμα του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας και έχουν προκαλέσει την κατάρρευση του ρουβλίου.