Αλλαγή ώρας 2022: Πότε γυρίζουμε στη θερινή

Αντίστροφα μετράμε για να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα μπροστά και να επιστρέψουμε στη θερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε γυρίζουμε στη θερινή

Το 2021 φαινόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα γυρνούσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας. Είχαν γίνει συζητήσεις για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτές κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Τον περασμένο Οκτώβριο γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω προκειμένου να περάσουμε στη χειμερινή ώρα. Πλέον μετράμε αντίστροφα για να επιστρέψουμε στη θερινή ώρα, δηλαδή να γυρίσουμε τα ρολόγια μίας ώρα μπροστά.

Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2022, δηλαδή στις 27 του μήνα. Συσκευές όπως κινητά, tablets, υπολογιστές η διαδικασία θα γίνει αυτόματα χάρη στο διαδίκτυο.

Γιατί καθιερώθηκε η αλλαγή της ώρας

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα. Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.

Σύμφωνα με το express.co.uk, το σύστημα χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένα άλλα μέρη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη συνέχεια, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της, σημειώνει το abcnews.go.com.

Οι επικριτές του μέτρου επικαλούνταν μελέτες που δείχνουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής των ρολογιών μια ώρα μπροστά ή πίσω.