Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιονοθύελλα άφησε χωριά χωρίς ρεύμα στην Εύβοια

Χιονοθύελλα άφησε χωριά χωρίς ρεύμα στην Εύβοια. Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας για φορτηγά.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιονοθύελλα άφησε χωριά χωρίς ρεύμα στην Εύβοια

Σκληρό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» από την Εύβοια, που βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρα χωριά, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δημιούργησαν ένα στρώμα πάγου στη θάλασσα στο λιμάνι του Κάραβου Αλιβερίου.

Ο «Φίλιππος», αφού σφυροκόπησε ιδιαίτερα την Εύβοια, τις Σποράδες, την Κρήτη και περικύκλωσε την Αττική με έντονες χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, αρχίζει σύμφωνα με τις νεότερες μετεωρολογικές προβλέψεις να υποχωρεί, αφήνοντας ωστόσο πίσω της πρωτοφανείς για τον μήνα Μάρτιο, χαμηλές θερμοκρασίες.

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας για φορτηγά

Εξάλλου νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων τύπου οχημάτων που είχε τεθεί σε ισχύ για την Αττική Οδό, Δυτική Περιφερειακή λεωφόρου Υμηττού και Περιφερειακή Αιγάλεω.

Ελεύθερη επίσης, είναι πλέον η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά από εισήγηση των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τις 19.40, σήμερα, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το πρωί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Σε ισχύ βρίσκεται προς το παρόν η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων λόγω της χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Ωρωπού από την περιοχή της Σφενδάλης μέχρι το ύψος της εκκλησίας του Αγ. Μερκουρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Χωρίς ρεύμα χωριά στην Εύβοια

Η Εύβοια είναι το νησί που δοκιμάστηκε για άλλη μια φορά από την κακοκαιρία.

Ο χιονιάς «χτύπησε» και τις πεδινές περιοχές όπως την Καστέλλα Ψαχνών Ευβοίας όπου η χιονόπτωση κατά διαστήματα είναι πυκνή σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα EviaZoom.gr.

Σημειώνεται ότι κυκλοφορία προς Άγιο και Βόρεια Εύβοια διεξάγεται μόνο με αλυσίδες, ενώ έχει απαγορευτεί η κίνηση των φορτηγών.

Στην κεντρική Εύβοια, χιονοθύελλα στην περιοχή της Καμαρίτσας έριξε δέντρα επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ στην περιοχή ανάμεσα στον Άγιο και το Κλιμάκι, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή ζημιά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το χωριό Καμαρίτσα έμεινε χωρίς ρεύμα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evima.gr, από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες για να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Χωρίς ρεύμα είναι και τα χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, Καστέλλα, Σταυρός, Κοντοδεσποτι, Κυπαρίσσι, Παγώντας και Άκρες.

Για τον λόγο αυτό έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα από την Καστέλλα προς τη Βόρεια Εύβοια.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη διακοπή κυκλοφορίας

Από την ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων από τα οποία προκλήθηκε πτώση δέντρων, έχει διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από την 16η χ/θ (Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Δερβένι) της Εθνικής ΟδούΧαλκίδας – Αιδηψού στην Εύβοια και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πάγωσε η θάλασσα στο λιμάνι στον Κάραβο Αλιβερίου

Με στρώμα από πάγο καλύφθηκε η θάλασσα στο λιμάνι Κάραβου Αλιβερίου καθώς οι θερμοκρασίες που επικροτούν στην περιοχή τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα τις νύχτες, είναι πολύ χαμηλές.

Να σημεωθεί ότι το θαλασσινό νερό με περιεκτικότητα 35 %ο (στα χίλια) αλάτι, παγώνει στους -2 βαθμούς και όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε αλάτι τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία απαιτείται για να παγώσει.

Κρήτη: Εκχιονισμοί για τρίτη ημέρα στο δήμο Μαλεβιζίου

Συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το επαρχιακό και το δημοτικό οδικό δίκτυο, στον Δήμο Μαλεβιζίου. Το σύνολο των ανθρώπινων δυνάμεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού έχει επικεντρωθεί στους εκχιονισμούς.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τα μηχανήματα του δήμου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου επιχειρούν στο οδικό δίκτυο Τύλισος - Γωνιές και Γωνιές προς Αστυράκι και Καμαριώτη, στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου καθώς και στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Κρουσώνα.

Επιπλέον από το δήμο απευθύνθηκε η παράκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ειδικά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει συνέχιση των χιονοπτώσεων καθώς και παγετό.

Υποχώρηση της κακοκαιρίας την Κυριακή

Υποχώρηση της κακοκαιρίας και γενικά βελτιωμένος καιρός αναμένεται την Κυριακή. Προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια και μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, με τοπικές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Επίσης, χιονόνερο στα παραθαλάσσια των προαναφερόμενων ηπειρωτικών περιοχών και στις Κυκλάδες, ενώ τοπικές βροχές μετά το απόγευμα αναμένονται στο Κεντρικό Ιόνιο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός, ενώ στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως 2 βαθμούς), -5 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -1 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 6 βαθμούς), 0 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 2 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικό χιονόνερο στα παραθαλάσσια και πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα του νομού αναμένονται στην Αττική. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν μέτριοι 4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και παγετός τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα την Κυριακή

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην κεντρική ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο από τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τις μεσημβρινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: www.cnn.gr