H Moderna ετοιμάζει mRNA εμβόλια κατά επικίνδυνων ασθενειών

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Moderna σκοπεύει να δημιουργήσει mRNA εμβόλια για την καταπολέμηση 15 επικίνδυνων ασθενειών, ενώ θα καταργήσει την πατέντα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε 92 χώρες χαμηλής και μέσης οικονομικής δυνατότητας

H Moderna ετοιμάζει mRNA εμβόλια κατά επικίνδυνων ασθενειών

Μετά το εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού η εταιρία Moderna ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον ακόμα 15 επικίνδυνων ασθενειών.

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν θα επιβάλει τις πατέντες της για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σχετικά με παρτίδες που προορίζονται για 92 χώρες χαμηλής και μέσης οικονομικής δυνατότητας, κάτι που επιτρέπει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να αντιγράφουν το εμβόλιο, όπως συμβαίνει ήδη στη Νότια Αφρική.

Επιπλέον, θα διαθέσει δωρεάν την τεχνολογία της σε ερευνητές που αναπτύσσουν εμβόλια για αναδυόμενες ασθένειες μέσω του προγράμματος mRNA Acess.

Η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της ενόψει της Συνόδου Παγκόσμιας Ετοιμότητας για Πανδημίες, την οποία διοργανώνει η Βρετανία σε συνεργασία με την πρωτοβουλία CEPI που αναπτύσσει καινοτομίες για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Τα εμβόλια για τις 14 επόμενες ασθένειες θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με άλλους φορείς, διευκρίνισε η Moderna. Οι ιοί που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:

HIV (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκέιτς και την Διεθνή Πρωτοβουλία Εμβολίου HIV)
Ιός εγκεφαλίτιδας Τσινκουνγκούνια
Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό
Δάγκειος πυρετός
Έμπολα
Ελονοσία
Αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ
Αιμορραγικός πυρετός Λάσσα
MERS
Ιός Νίπα
Πυρετός της ρηξιγενούς κοιλάδας (RVF)
Σύνδρομο οξέος πυρετού με θρομβοπενία (ιός SFTS)
Φυματίωση
Ιός Ζίκα