To «αγοράκι» που σκόρπισε τον τρόμο
"Little boy", δηλαδή "αγοράκι". Πόσο όμορφες συνειρμικά εικόνες μπορούν να φέρνουν οι λέξεις... Μέχρι που έρχεται η Ιστορία και διαλύει το σύμπαν. Εν προκειμενω κυριολεκτικά και μεταφορικά.
"Little boy", ονομαζόταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου που στις 6/8/1945 έριξε στη Χιροσίμα το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου Enola Gay.
Παρεμπιπτόντως, το όνομα του εν λόγω βομβαρδιστικού -ενός αεροσκάφους Β29- ήταν το όνομα της μητέρας του κυβερνήτη του, του συνταγματάρχη Πολ Τίμπετς.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αν μη τι άλλο, παράδοξος τρόπος να τιμάς εκείνη που σε έφερε στην ζωή, καθώς το "αγοράκι" άμα τη ρίψη του σκότωσε 70.000 ανθρώπους, ενώ κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα, οι οποίοι απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια.
Επί του συνόλου των θανάτων εκτιμάται ότι το 60% οφείλεται στην αρχική θερμοκρασία (από ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος), το 20% στη ραδιενέργεια και το υπόλοιπο 20% των θανάτων οφείλεται στον μηχανικό τραυματισμό από το ωστικό κύμα. Είναι ενδεικτικό ότι το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι τη στιγμή εκείνη απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης :
"Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσιμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα φοβερό σύννεφο... που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν: Κοιτάξτε! Κοιτάξτε!"
Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay, Λιούις, έγραψε στο ημερολόγιο του: "Θεέ μου! Τι κάναμε;"
Τόσα χρόνια μετά, το ερώτημα παραμένει βασανιστικά αναπάντητο στην συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας. Αναπάντητο ακόμα και από τον ίδιο τον Θεό που πραγματικά θα πρέπει να δυσκολεύεται πάρα πολύ να ερμηνεύσει τον τρόπο που το καθ' ομοίωσιν και κατά εικόνα πλάσμα Του επιλέγει να χαράζει την πορεία του στον πλανήτη Γη.