Ο Έλληνας του Κιέβου Τάσος Τσιάμης: «Έχω τρακάρει στο Κίεβο για τον Ολυμπιακό»

Ζει στο «τρελοκομείο» του πολέμου, είναι ο ίδιος «τρελοκομείο», και το αντιμετωπίζει με χιούμορ. Τρομερή περίπτωση ο Τάσος Τσιάμης, μέγας Ολυμπιακός, απολαυστική η συνέντευξή του στο «ΦΩΣ».

Ο Έλληνας του Κιέβου Τάσος Τσιάμης: «Έχω τρακάρει στο Κίεβο για τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο άνθρωπος είναι περίπτωση. Έχει πλάκα, είναι αντικειμενικός, με χιούμορ, τρελός Ολυμπιακός, είναι ο Έλληνας του Κιέβου, Τάσος Τσιάμης, που τον βγάζουν τα κανάλια. «Ειδοποίησέ με για τη μέρα που θα βάλεις τη συνέντευξη να... ξεπουλήσει η εφημερίδα», μου είπε, «να ενημερώσω τον λαό μου»! Πράγματι έχει πολύ λαό που τον ακολουθεί στα σόσιαλ μίντια. Παίρνει το κινητό του ο τρελός και περπατάει στους δρόμους live δείχνοντας βομβαρδισμένα σημεία, όπως ο πύργος τηλεπικοινωνιών και τα γύρω μαγαζιά που διαλύθηκαν.

Ηχούσαν σειρήνες, δεν καταλαβαίνει τίποτα αυτός. Τον έψαξα, ένας κοινός μας φίλος τον ειδοποίησε ότι τον ψάχνω, με πήρε στο τηλέφωνο μέσω ίντερνετ και όταν το σήκωσα άκουσα μια φωνή να τραγουδάει ποδοσφαιρικό σύνθημα! Από το Κίεβο μού τραγουδούσε, ούτε το όνομά του δεν είπε ούτε γεια, κατευθείαν με το τραγούδι.

Είναι επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια στο Κίεβο, πετυχημένος, μου τα εξηγεί στη συνέντευξη, του ζήτησα φωτογραφίες, μου έστειλε πολλές με τον Ολυμπιακό, μου έστειλε και βιντεάκια με όμορφες Ουκρανές να διασκεδάζουν στη φοβερή νυχτερινή ζωή του Κιέβου πριν από τον πόλεμο. Σε μία πανέμορφη πόλη. Τα βιντεάκια από μόνος του μου τα έστειλε για να με εντυπωσιάσει αφού οι γυναίκες εκεί είναι πολύ ψηλές.

Ζει με άλλα πολλά άτομα σε ένα υπόγειο που είναι το γραφείο του στο Κίεβο, στο κέντρο, άφησε το σπίτι του γιατί κάτω από τη γη είναι πιο ασφαλής σε περίπτωση βομβαρδισμού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/3/2022

Από πότε ζεις εκεί;

Από το 2015.

Γιατί πήγες εκεί;

Σέρνει καράβι...

Τι;

Αυτό που άκουσες.

Γυναίκα δηλαδή.

Ναι.

Πού τη γνώρισες;

Στο ρώσικο facebook.

Πώς έγινε αυτό;

Από το 2006 έως το 2008 ήμουν αρραβωνιασμένος με την ανιψιά του πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα.

Δεν μου κάνεις πλάκα.

Μέσα στον πόλεμο με τους Ρώσους θα κάνω τέτοια πλάκα;

Έχεις επαφή τώρα με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα;

Όχι, έχουμε διακόψει πολύ καιρό, αφού χώρισα. Αλλά δεν θα ερχόμουν ούτως ή άλλως σε επαφή με Ρώσο πρέσβη μένοντας στο Κίεβο... Καταλαβαίνεις... Μου είχε φτιάξει λογαριασμό λοιπόν στο ρώσικο facebook για να μιλάμε, χώρισα με τη Ρωσίδα, μου έμεινε ο λογαριασμός και από εκεί γνώρισα τη νυν.

Είσαι παντρεμένος τώρα;

Ναι.

Παιδιά;

Έχω ένα παιδί.

Πού μένετε;

Κανονικά στο Όμπολον, 12 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Είναι η περιοχή που το τανκ πέρασε πάνω από ένα αμάξι και το διέλυσε. Αυτό έγινε ακριβώς δίπλα από το σπίτι μου. Μένουμε πλέον στο γραφείο μου, το οποίο είναι 200 μέτρα από την κεντρική πλατεία, σαν να λέμε στο Σύνταγμα της Αθήνας. Με το άγαλμα της ανεξαρτησίας.

Πόσοι μένετε στο γραφείο;

Έντεκα άτομα!

Ποιοι;

Εγώ, η γυναίκα μου, ο γιος μου, ο γιος της γυναίκας μου από τον πρώτο της γάμο, η αρραβωνιαστικιά του, ένας φίλος μου από τη Λευκορωσία, η πεθερά μου, η αδελφή του μακαρίτη του πεθερού μου με την κόρη της και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από πάνω.

Τι από πάνω;

Μένουν σε πάνω όροφο του κτιρίου, ψηλά, και φοβόντουσαν μη φάνε κανέναν πύραυλο. Με παρακάλεσαν να τους πάρουμε κι εκείνους κάτω. Στα υπόγεια είσαι πιο ασφαλής. Εδώ πάει ο κόσμος και κοιμάται στους σταθμούς του μετρό…

Πόσα WC έχει το γραφείο;

Είναι μεγάλο το γραφείο μου, έχει πολλά δωμάτια και δύο WC. Πάμε και στο σπίτι των ηλικιωμένων ψηλά μερικές φορές για να κάνουμε μπάνιο.

Τώρα που βομβάρδισαν το κτίριο των τηλεπικοινωνιών έχει τηλεόραση;

Όχι. Καλύτερα, να ησυχάσει το κεφάλι μας… Λένε ότι θα επανέλθει. Ίντερνετ όμως έχει και ρεύμα.

Γιατί δεν φεύγεις;

Δεν φοβάμαι. Προς το παρόν δεν γίνεται χαμός μέσα στην πόλη. Ακούμε βέβαια εκρήξεις.

Σαμποτέρς δεν φοβάσαι;

Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλανε εδώ απαγόρευση κυκλοφορίας. Διαπίστωσαν ότι κάποιοι έβαζαν σημάδια έξω από κτίρια...

Τι προβλέπεις;

Αυτό είναι δύσκολο. Πιστεύω όμως ότι θα τα βρουν. Πιστεύω ότι θα σταματήσει αυτό σύντομα.

Το χιούμορ χρειάζεται ακόμα και στον πόλεμο. Μπορείς να φύγεις τώρα αν θες;

Ναι, ακόμα μπορώ να φύγω.

Με ποιον τρόπο;

Έχω ένα αμάξι 400 άλογα. Δεν με σταματάει τίποτα!

Και τι διαδρομή έχεις στο πλάνο σου να κάνεις αν δεις τα σκούρα;

Από εδώ Οδησσό, μετά Ρουμανία, μετά Βουλγαρία, μετά... Καραϊσκάκη!

Δεν παίζεσαι. Από πού είσαι;

Από το Μενίδι. Αλλά έμενα στην Κηφισιά από το 2001, πριν έρθω στην Ουκρανία.

Τι δουλειά κάνεις εκεί;

Ανοίγω εταιρείες σε αλλοδαπούς που θέλουν να έρθουν στην Ουκρανία και να παραμείνουν, βοηθάω να πάρουν άδεια εργασίας και άδεια παραμονής.

Πήγαινες καλά στη δουλειά σου πριν από τον πόλεμο;

Πάρα πολύ καλά.

Με τις τράπεζες τι κάνετε τώρα;

Ηλεκτρονική μεταφορά μπόρεσα και έκανα. Προς το παρόν.

Πες μου για το Κίεβο. Με ποια πόλη της Ελλάδας μοιάζει πιο πολύ;

Δεν υπάρχει μεγάλη πόλη στην Ελλάδα τόσο όμορφη όσο το Κίεβο. Είναι πανέμορφη. Εθεωρείτο η δεύτερη πιο ωραία πόλη σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Πρώτη η Αγία Πετρούπολη και δεύτερη το Κίεβο.

Τι το ωραίο έχει;

Τεράστιο ποταμό στο κέντρο της πόλης, ο οποίος φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Μιλάμε για ποταμό από τον οποίο περνάνε και πλοία, τόσο μεγάλος είναι.

Ο Δνείπερος.

2.000 χιλιόμετρα ποτάμι! Το κέντρο του Κιέβου είναι πολύ όμορφο διότι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ισοπεδώθηκε η πόλη και ο Στάλιν την ξανάφτιαξε. Ειδικά το κέντρο το έφτιαξε από την αρχή με τεράστια κτίρια, επιβλητικά, πολύ μεγάλες κολόνες, τρομερά κτίρια.

Πριν από την τωρινή εισβολή πόσοι ήταν φιλορώσοι; Τι μάθαινες;

Κοντά στη μισή χώρα υπάρχουν άνθρωποι με ρίζες συγγένειας με Ρώσους. Μικτοί γάμοι, πρόγονοι κ.λπ. Είχαν με τη Ρωσία δεσμούς αίματος.

Ο μισθός πόσο ήταν εκεί;

Ο επίσημος;

Το βιοτικό επίπεδο πώς ήταν;

Η οικονομία ήταν μια χαρά. Στα χαρτιά επισήμως ήταν χάλια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πολύ καλή. Διότι εδώ όλα είναι «μαύρα»... Γι' αυτό στο Κίεβο κυκλοφορούσαν αμάξια που αν ερχόσουν πάθαινες πλάκα! Μιλάμε για τζιπάρες με τις ακριβότερες γνωστές μάρκες. Καμία σχέση με Ελλάδα. Τα δε μαγαζιά τι να σου λέω. Στην Αθήνα έχουμε ένα Mall στο Μαρούσι, αλλά εδώ έχουμε ένα Mall σχεδόν σε κάθε γειτονιά!

Το περίμενες ότι θα αντιστέκονταν τόσο πολύ στον πόλεμο οι Ουκρανοί;

Όχι τόσο πολύ. Είναι γενναίοι. Αλλά και οι Ρώσοι πιστεύω ότι δεν θέλουν να κάνουν φουλ επίθεση, το πάνε λάιτ για να μην έχει ο πόλεμος πολλούς νεκρούς. Γιατί οι δύο πλευρές είναι αδέρφια, ξαδέρφια. Επίσης, θα έχει ο Πούτιν μεγάλο πρόβλημα με την κοινή γνώμη, όχι μόνο διεθνώς αλλά και μέσα στην ίδια τη Ρωσία.

Περίμενες ότι θα μπούκαρε έτσι;

Όχι, αυτό δεν το περίμενε κανείς. Λέγαμε όλοι ότι άντε να κάνει ένα ντου στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ. Ξαφνικά ξυπνήσαμε την Πέμπτη το πρωί με εκρήξεις στο Κίεβο και με τους Ρώσους να έρχονται από παντού. Ήταν ένα σοκ.

Έγινε πανικός από τον λαό την πρώτη μέρα;

Στο φεύγα με τα αμάξια. Όχι όμως αλλόφρονες. Υπήρξαν τρομερές ουρές, μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους, τρομερές ουρές στα βενζινάδικα και στα σουπερμάρκετ.

Τι ομάδα είναι εκεί; Όλοι Ντιναμό Κιέβου;

Ε, ναι. Σαν τον Πειραιά. Ολυμπιακός.

Πες μου κι άλλες πληροφορίες για το Κίεβο, μου αρέσουν. Κάτι παράξενο πριν από τον πόλεμο;

Αυξήθηκε τρομερά η κίνηση διότι η πόλη έως το 2014-2015 είχε 3,5 εκατομμύρια κόσμο και τα τελευταία χρόνια πήγε πάνω από 5 εκατομμύρια. Ήρθαν κοντά στα 2 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες μέσα σε επτά χρόνια από την Ανατολική Ουκρανία λόγω των γεγονότων στις επαρχίες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Εγκληματικότητα είχε η πόλη;

Πολύ χαμηλή η εγκληματικότητα εδώ. Καμία σχέση με κάποιες γειτονιές της Αθήνας που φοβάσαι να κυκλοφορήσεις αργά τη νύχτα. Υπάρχει μεγάλη αστυνόμευση, ειδικά στο κέντρο. Για πριν από τον πόλεμο μιλάμε. Δεν σε ενοχλούσε κανείς.

Οι νέοι έμειναν να πολεμήσουν ή την κοπάνησαν;

Πόσοι την κοπάνησαν δεν ξέρω. Πάντως μοίρασαν όπλα στον κόσμο χύμα. Όποιος ήθελε να πάρει όπλο πήγαινε και έπαιρνε. Δεν εξέτασαν τίποτα, αν είσαι ποινικός, αν είσαι τρελός, αν είσαι ψυχοπαθής. Όποιος ήθελε όπλο πήγε και το πήρε.

Ολυμπιακός τι σημαίνει;

Αγάπη μεγάλη.

Παίκτης-είδωλο;

Τζιοβάνι.

Τον βλέπεις τον Ολυμπιακό;

Τρελός είσαι; Δεν χάνω ματς. Μέχρι και μέσα από το αμάξι έχω δει Ολυμπιακό και τράκαρα! Πριν από δύο χρόνια. Έβλεπα στο κινητό μου μέσα στο αμάξι Ολυμπιακό στο μπάσκετ, φρέναρε ο μπροστινός και τον χτύπησα.

Πώς θες να κλείσουμε;

Εγώ είμαι που έβγαινα και μιλούσα για τον Ολυμπιακό στην εκπομπή του Ηρακλή Αντύπα αργά μετά τα μεσάνυχτα με το παρατσούκλι «Τάσος ο Κίεβος»! Έβγαινα και μιλούσα για τον Ολυμπιακό μερικές φορές από το Κίεβο.