Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα σε Χάρκοβο και Κίεβο – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σημαντικές υποδομές

Νύχτα κόλασης σε Χάρκοβο και Κίεβο – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σημαντικές υποδομές

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα σε Χάρκοβο και Κίεβο – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν σημαντικές υποδομές

Ιδιαιτέρως κρίσιμη προμηνύεται η αποψινή νύχτα για το μέλλον της Ουκρανίας, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τα τελευταία λεπτά κεντρικές πόλεις της χώρας, όπως το Κίεβο και το Χάρκοβο, ενώ υπό ρωσικό έλεγχο ενδέχεται να έχει τεθεί και η στρατηγικής σημασίας πόλη, Χερσώνα.

Όπως προκύπτει, η ρωσική πλευρά επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την σκληρή και πολύνεκρη ισχύ της στρατιωτικής επίθεσης ως μοχλό πίεσης, κυκλώνοντας και σφυροκοπώντας πόλεις-κλειδιά της Ουκρανίας, λίγες ώρες πριν την εκτός απροόπτου συνάντηση των δύο πλευρών.

Η προέλαση των Ρώσων, που ως στόχο έχουν να καταλάβουν τις πιο «κομβικές» πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, φαίνεται να επιταχύνεται τις τελευταίες ώρες.

Επίθεση σε μεγάλο σταθμό ενέργειας στο Κίεβο

Το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε ρωσική επίθεση σε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, χτυπώντας μεγάλο σταθμό ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Γερασένκο, «οι αντιαεροπορικές μας δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό φασιστικό πύραυλο κρουζ, που στόχευε σε ένα από τα κέντρα διοίκησης».

«Τα συντρίμμια από την πρόσκρουση του πυραύλου προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό κεντρικής θέρμανσης, αλλά η ζημιά θα αποκατασταθεί μέχρι το πρωί. Εάν ο πύραυλος είχε χτυπήσει έναν στόχο οπουδήποτε στο κέντρο της πόλης του Κιέβου, ο αριθμός των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής θα ήταν φρικιαστικό».

Επίθεση σε εργοστάσιο και κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα και στο Χάρκοβο, σε περιοχή που βρίσκονται εγκαταστάσεις εργοστασίου.

Ουκρανικά ΜΜΕ, δε, αναφέρουν πως επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε και σε κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο, το οποίο σχετίζεται με την άμυνα της χώρας.

Στα χέρια Ρώσων η Χερσώνα;

Όσον αφορά στη Χερσώνα, τον πλήρη έλεγχο της οποίας υποστήριζαν ότι είχαν οι ρωσικές δυνάμεις -πράγμα το οποίο ωστόσο διέψευδε η ουκρανική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας- μια ανάρτηση του δημάρχου της πόλης φαίνεται να υποδηλώνει πως η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Ο Igor Kolykhaev έγραψε ότι «υπήρχαν ένοπλοι ‘επισκέπτες’ στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα» και ότι μετέφερε στους στρατιώτες πως «δεν έχουμε Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες και ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν εδώ».

Ο Kolykhaev έγραψε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα), ανακοινώνοντας πως θα επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη σε αυτοκίνητα με τρόφιμα, φάρμακα και ορισμένες άλλες προμήθειες.

Πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα εντός της πόλης πρέπει να κινούνται με «ελάχιστη» ταχύτητα και οι πεζοί απαγορεύεται να κινούνται σε ομάδες άνω των δύο ατόμων.

«Η ουκρανική σημαία είναι από πάνω μας. Και για να παραμείνει, αυτά τα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω» είπε ο Kolykhaev.

Περικυκλώνουν κομβικές πόλεις

Η γενική εικόνα θέλει τα ρωσικά στρατεύματα να κινούνται με στόχο την περικύκλωση «κομβικών» πόλεων στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά να καταγγέλλει μάλιστα ρωσικές επιθέσεις κατά νοσοκομείων, σχολείων και άλλων μη-στρατιωτικών στόχων.

«Η Ρωσία κατέστρεψε εκατοντάδες μεταφορικά μέσα, υποδομές, κατοικίες, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς και ήδη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπηρετούντες στις δυνάμεις άμυνας» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας και συνεχίζει:

«Σήμερα οι βασικές προσπάθειες των διασωστών στοχεύουν στην διάσωση ανθρώπων. Καταφέραμε να κρατήσουμε στην ζωή περισσότερους από 150 πολίτες, να εξαλείψουμε περισσότερες από 400 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τα εχθρικά πυρά και να απομακρύνουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους από τα σημεία αυτά. Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν 416 εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Πηγή: in.gr