Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πυροβόλησαν το ελληνικό κονβόι της Μαριούπολης» (vids)

Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, ανάμεσα τους και Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί ομογενείς, δέχθηκε πυρά, όπως μεταδόθηκε πριν από λίγο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πυροβόλησαν το ελληνικό κονβόι της Μαριούπολης» (vids)

Η πομπή των αυτοκινήτων επρόκειτο να μετακινηθεί μπρος τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου τους περιμένει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη, Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, έγινε αλλαγή στο σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων και αποφασίστηκε καθ’ οδόν κατεύθυνση προς τη Μολδαβία.

«Ξεκινήσαμε 66 άνθρωποι και έχουν προστεθεί πολλά αυτοκίνητα, όσοι είμαστε μαζί είναι είτε με ελληνικά διαβατήρια ή διαβατήρια άλλων χωρών», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως μεταξύ τους βρίσκονται δημοσιογράφοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ και πλέον τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 40.

«Στο 2ο μπλόκο πέσαμε σε Ρώσους και αυτονομιστές. Ουλαμός αρμάτων, 20 θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες πάνοπλοι Ρώσοι στρατιώτες. Γύρισαν το πυροβόλο και σημάδευαν τα πρώτα δύο οχήματα. Ένα άρμα επίσης σημάδευε το πρώτο αυτοκίνητο. Περικυκλωθήκαμε από στρατιώτες.
Μετά από διαπραγματεύσεις 20 λεπτών και μετά από ελέγχους χαρτιών και βαλίτσες μας άφησαν να φύγουμε. Με κατεύθυνση δυτικά και λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό που πηγαίναμε, διαπιστώσαμε ότι αυτό είχε βομβαρδιστεί
», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής, χτύπησαν δύο αυτοκίνητα , στο ένα ήταν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε στη συνέχεια στον αέρα του ΑΝΤ1. Αυτή τη στιγμή η πομπή έχει σταθμεύσει στη Ζαπορίζια.

Δανέζης: «Μας έστρεψαν πυροβόλα»

Ο απεσταλμένος του OPEN Σωτήρης Δανέζης, έκανε μια συγκλονιστική περιγραφή.

«Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα» μετέδωσε ο δημοσιογράφος.

Οι Ουκρανοί προειδοποίησαν, νωρίτερα, ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς, που μάχονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, αυτή η πληροφορία μεταδιδόταν από ουκρανικά κανάλια telegram, που λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

«Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά.