Ρώσοι αθλητές για τον αποκλεισμό τους: «Αθλητική γενοκτονία»

Η Ένωση των Ρώσων Αθλητών, αντιδρώντας στον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς διοργανώσεις, ελέω των αποφάσεων της ΔΟΕ, μιλά για «αθλητική γενοκτονία», αλλά και για το ότι η τιμωρία τους οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις

Ρώσοι αθλητές για τον αποκλεισμό τους: «Αθλητική γενοκτονία»

Οι συστάσεις της ΔΟΕ προς τις διεθνείς συνομοσπονδίες ν' απαγορεύσουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές αλλά και αξιωματούχους τη συμμετοχή σ' αγώνες και τουρνουά, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε την αντίδραση των Ρώσων αθλητών μέσω ανακοίνωσης διαμαρτυρίας.

Σ' αυτή χαρακτηρίζουν «αθλητική γενοκτονία» την διαμορφωθείσα κατάσταση, η οποία οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις, ζητώντας από τις αθλητικές αρχές, να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ρώσων αθλητών:

«Ο αθλητισμός ανέκαθεν υπήρξε πρέσβης της ειρήνης και της καλής θέλησης, δημιουργώντας ευκαιρίες ώστε να βοηθούν να επιλύονται οι διαμάχες. Αυτή είναι η αποστολή του Ολυμπιακού κινήματος.

Έτσι νομίζαμε μέχρι πριν από λίγες μέρες κι έπειτα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και μια σειρά διεθνών ομοσπονδιών χωρίς καμία νομιμοποίηση και παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα, αποφάσισαν να στερήσουν από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διοργανώσεις.

Μπροστά στα μάτια μας, για χάρη πολιτικών πιέσεων και εξωγενούς επιρροής, συντελείται μια τραγική καταστροφή της Ολυμπιακής οικογένειας, της οποίας ανέκαθεν ήμασταν περήφανα μέλη της.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αθλητική γενοκτονία των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους υπευθύνους και τα εμπλεκόμενα μέρη. Αναθεωρείστε τις αποφάσεις σας!

Από ιστορικής άποψης, είναι καταστροφικές για την Ολυμπιακή κοινότητα και κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι κανείς αθλητής σήμερα μπορεί να νιώθει προστασία κι ότι τα δικαιώματα του είναι εγγυημένα.

Αν στο παρόν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ενότητα μας και την αμοιβαία κατανόηση μας, τότε στο εγγύς μέλλον αναμένουμε τις πιο αρνητικές συνέπειες αυτής της σύγκρουσης».