Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του Πούτιν για παύση πυρός - Θετικός στα αιτήματα του Μακρόν (vid)

Την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να δώσει τέλος στον πόλεμο. Θετικός στα αιτήματα του Γάλλου προέδρου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του Πούτιν για παύση πυρός - Θετικός στα αιτήματα του Μακρόν (vid)

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν και του ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Ελιζέ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους αμάχους, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες.

Κατά τη συνομιλία, ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την ολοκλήρωση της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση», όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο δε Γάλλος πρόεδρος, για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ζήτησε τα εξής από τον Πούτιν:

  • Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών
  • Προστασία των αστικών υποδομών
  • Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους.