«Ώρα μηδέν» για την ανατολική Ουκρανία: «Η εισβολή έχει ξεκινήσει»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε τη Δευτέρα (21/2) ως ανεξάρτητες, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη.

«Ώρα μηδέν» για την ανατολική Ουκρανία: «Η εισβολή έχει ξεκινήσει»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, αφού τις αναγνώρισε τη Δευτέρα (21/2) ως ανεξάρτητες, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη.

Οι αυτονομιστές κατηγορούν το Κίεβο για έκρηξη που σκότωσε τρεις ανθρώπους

Ένας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής αξιωματούχος στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε το Κίεβο για έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο αξιωματούχος δεν προσκόμισε στοιχεία, ενώ δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί παρόμοιες αιτιάσεις.

«Η εισβολή έχει ξεκινήσει»

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας Σαγίντ Τζάβιντ. «Θεωρήστε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε», ήταν η αναφορά του σύμφωνα με το Reuters.

Μπορέλ: Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Μεταφορά παιδιών από το Ντόνετσκ

Παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Associated Press. Εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νίζνι Νόβγκοροντ. AP Photo/Roman Yarovitcyn.

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί, 12 τραυματίες από βομβαρδισμούς αυτονομιστών

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Έτοιμη για διάλογο δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ετοιμάζει κυρώσεις ο Καναδάς

Ο Καναδάς καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές και ως αντίδραση θα επιβάλει κυρώσεις, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

«Ο Καναδάς μαζί με τους συνεργάτες και τους συμμάχους του, θα αντιδράσει σθεναρά σε αυτή την προφανή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για αυτές τις ενέργειες, ξεχωριστά από αυτές που προετοιμάζονται ως αντίδραση σε οποιαδήποτε παραπέρα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επικοινωνία Μισέλ - Ζελένσκι

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει:

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό σας σταθερά και υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

πηγή: kathimerini.gr