Αγγλία: Καταργούνται όλα τα μέτρα από Πέμπτη - Όσα ανέφερε ο Τζόνσον

Καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς του ιού και η ιχνηλάτηση των επαφών.  

Αγγλία: Καταργούνται όλα τα μέτρα από Πέμπτη - Όσα ανέφερε ο Τζόνσον

Την κατάργηση και των τελευταίων εγχώριων νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας στην Αγγλία από την προσεχή Πέμπτη (24/2), ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, καταργείται η νομική υποχρέωση απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό. «Οι πολίτες θα καλούνται να ασκούν προσωπική υπευθυνότητα, ακριβώς όπως θα ενθαρρύναμε όσους μπορεί να έχουν γρίπη να σκέφτονται τους άλλους», είπε ο κ. Τζόνσον.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι καταργείται η τακτική ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων και ότι παύει να ισχύει η υποχρέωση των εμβολιασμένων ενηλίκων και των ανηλίκων να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ αντιγόνου επί επτά ημέρες σε περίπτωση επαφής με φορέα. Λήγει επίσης η υποχρέωση απομόνωσης των ανεμβολίαστων στενών επαφών φορέων του ιού.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι πλέον έχει αναπτυχθεί μεταξύ του πληθυσμού «επαρκής ανοσία», κάτι που σημαίνει πως «είναι ώρα να περάσουμε από την προστασία των πολιτών με κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εμβόλια και τις θεραπείες ως την πρώτη γραμμή άμυνας». Πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικοί περιορισμοί αντικαθίστανται από την «προσωπική υπευθυνότητα».

«Αν και η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχουμε περάσει την κορύφωση της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, παραπέμποντας στους διαρκώς βελτιούμενους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι θα πάψει να ισχύσει η οδηγία για δύο τεστ την εβδομάδα στις δομές εκπαίδευσης, ενώ από την 1η Απριλίου θα σταματήσουν να είναι διαθέσιμα τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ αντιγόνου για τους πολίτες είτε έχουν είτε δεν έχουν συμπτώματα. Όπως είπε, το κόστος κάλυψης αυτών των απεριορίστων δωρεάν τεστ έφτασε τα 15,7 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα τεστ θα παραμείνουν δωρεάν μόνο για τους πιο ηλικιωμένους και τους πιο ευπαθείς. Είπε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με εμπορικά καταστήματα από τα οποία θα μπορεί ο κόσμος να προμηθεύεται έναντι αντιτίμου τα τεστ.

Καταργείται επίσης από την 1η Απριλίου η σύσταση για προαιρετική εγχώρια χρήση υγειονομικού πιστοποιητικού για Covid, αν και οι κάτοικοι της Αγγλίας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για σκοπούς διεθνών ταξιδιών.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατηρηθούν οι τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη διασπορά του ιού που διενεργεί το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

«Ας μάθουμε να ζούμε με αυτό τον ιό και να συνεχίσουμε να ζούμε με τους άλλους χωρίς να περιορίζουμε τις ελευθερίες μας», κατέληξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ των Εργατικών της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αφήνει εκτεθειμένη την Αγγλία έναντι νέων μεταλλάξεων, κάνοντας λόγο για πρόχειρο σχέδιο από μία κυβέρνηση «παραλυμένη από χάος και ανικανότητα».