Euroferry Olympia: Κορυφώνεται η αγωνία για τους 10 αγνοούμενους

Συνεχίζεται η μάχη των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των δέκα αγνοουμένων στο Euroferry Olympia, μετά τον εντοπισμό της σορού 58χρονου Έλληνα και τη διάσωση 21χρονου Λευκορώσου οδηγού.

Euroferry Olympia: Κορυφώνεται η αγωνία για τους 10 αγνοούμενους

Κορυφώνεται η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο, ανοιχτά της Κέρκυρας.

Οι αρχές εστιάζουν στην προσπάθειά τους να ρίξουν τη θερμοκρασία από τις λαμαρίνες του πλοίου που έφτασε ακόμα και στους 600 βαθμούς Κελσίου, για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις έρευνες. Παράλληλα, την επιχείρηση δυσχεραίνουν και τα τοξικά αέρια που έχουν κατακλύσει τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Την Κυριακή, νεκρός εντοπίστηκε μέσα σε καμπίνα φορτηγού στο γκαράζ 2 του πλοίου 58χρονος Έλληνας οδηγός, από άνδρες της ΕΜΑΚ, σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας και υψηλών θερμοκρασιών. Οι πυροσβέστες εντόπισαν εντός της καμπίνας τον άτυχο άντρα, η σορός του οποίου έφερε εκτεταμένα εγκαύματα.

Νωρίτερα, ελπίδες για άλλους επιζώντες άφησε ο εντοπισμός 21χρονου Λευκορώσου οδηγού, ο οποίος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή για περισσότερες από 50 ώρες μέσα στο φλεγόμενο πλοίο.

Πληροφορίες που προέρχονται από τον 21χρονο άνδρα που διασώθηκε κάνουν λόγο για την ύπαρξη κι άλλων ανθρώπων που είναι ζωντανοί στο πλοίο.

Πως κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο 21χρονος

Τις προσπάθειές του να κρατηθεί στη ζωή περιέγραψε ο 21χρονος διασωθέντας, ο οποίος έζησε για περισσότερες από 50 ώρες στο τελευταίο κατάστρωμα, στο τελευταίο σημείο του πλοίου όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη κι έτσι, καθώς βρισκόταν κάτω από το επίπεδο της φωτιάς κατάφερε να μπορεί να αναπνέει.

"Όλες αυτές τις μέρες δεν έφαγα τίποτα. Είχα λίγο νερό μέσα στο φορτηγό μου και έπινα. Όταν μου τελείωσε πήγα σε άλλα φορτηγά. Δεν είδα άλλο οδηγό αλλά άκουσα φωνές 4-5 οδηγών να καλούν σε βοήθεια" ανέφερε μετά τη διάσωσή του.

"Όταν ξέσπασε η φωτιά κοιμόμουν. Όταν ξύπνησα και κατάλαβα ότι ξέσπασε φωτιά, προσπάθησα να βρω δίοδο διαφυγής αλλά δεν τα κατάφερα. Υπήρχε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποφάσισα να μείνω στην καμπίνα του φορτηγού. Έμεινα για δύο ημέρες και άναβα τα φώτα του φορτηγού σποραδικά για να βλέπω τι γίνεται, γιατί φοβόμουν μην πιάσει φωτιά στο γκαράζ που βρισκόμουν", κατέθεσε ο 21χρονος.

"Άκουγα συνέχεια θορύβους, αλλά δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχονταν. Βγήκα την τρίτη ημέρα που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα που έγραφε 'έξοδος κινδύνου'. Την ακολούθησα και κατάφερα να βγω από το σημείο που ήμουν", είπε.

Τρία στοιχεία κράτησαν τον Λευκορώσο στη ζωή σύμφωνα με τους Λιμενικούς, όπως μετέδωσε ο Alpha. Το πρώτο, ότι βρισκόταν στο γκαράζ -1, όπου δεν είχε εκδηλωθεί φωτιά, η οποία ξέσπασε στο δεύτερο και στο τρίτο ντεκ του πλοίου. Δεύτερον, ότι τα γκαράζ σφραγίζονται αεροστεγώς, με αποτέλεσμα να μην εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα καπνού στο εσωτερικό του. Το τρίτο στοιχείο αφορούσε στον ίδιο και ήταν η ψυχραιμία στον τρόπο που αντέδρασε.

Βίντεο - ντοκουμέντο από το γκαράζ του πλοίου

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταγράφει βίντεο που μετέδωσε το Mega και καταγράφουν τη στιγμή που η φωτιά έχει εκδηλωθεί στο γκαράζ, φαίνονται οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου να επιβιβάζονται σε σκάφη που βρέθηκαν στο σημείο για τη διάσωση τους.

Το βίντεο που καταγράφει την έντονη ανησυχία των επιβατών τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο Ρώσος επιβάτης.

Πηγή: News247.gr