Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ (vids)

Στο πλοίο βρίσκονται ήδη άνδρες της ΕΜΑΚ που προσπαθούν να βρουν τρόπο πρόσβασης στο γκαράζ για να μπορέσουν να συνδράμουν και οι υπόλοιποι διασώστες. Μάχη με τον χρόνο για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι και οι εγκλωβισμένοι 

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ (vids)

Κορυφώνεται η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων στο πλοίο «Euroferry Olympia» που έπιασε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας, ενώ ο χρόνος που περνάει δεν είναι σύμμαχος των διασωστών. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της ΕΜΑΚ με δύο διασώστες να βρίσκονται ήδη στο κατάστρωμα του πλοίου, ενώ στο σημείο έχουν φτάσει και ελικόπτερα.

Ειδικότερα οι διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα κατέφθασαν με ελικόπτερο τύπου Super Puma στην Κέρκυρα για να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο.

Το πλοίο που φλέγεται από τα ξημερώματα ανεβάζει θερμοκρασία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να πάρει κλίση. Ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης ανέφερε ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια ζωής στο πλοίο.

Ακόμα το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για τις έρευνες καθώς αυτές θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα όταν φύγει το φως της ημέρας. Οι δύο διασώστες που βρίσκονται στο πλοίο προσπαθούν να βρουν τρόπο να ανοίξουν ασφαλή πρόσβαση προς τα διάφορα σημεία του πλοίου αλλά και στο γκαράζ που υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι που επικοινωνούν με τις αρχές με τα κινητά τους. Η προσπάθεια των διασωστών να «ανοίξουν δρόμο» είναι κρίσιμη για να μπορέσουν να συνδράμουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και οι υπόλοιποι άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ταυτοποιηθεί 278 επιβάτες από τους 290 του Euroferry Olympia, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες ανοιχτά του νησιού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δύο είναι οι εγκλωβισμένοι στο πλοίο -σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο- και ακόμα έντεκα αγνοούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται και τρεις Έλληνες. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αγνοούμενους περιλαμβάνεται και μία ακόμη Ελληνίδα, που έχει όμως διαβατήριο άλλης χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν αποκλείεται να βρίσκονται στο πλοίο κι άλλα άτομα, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στη σχετική λίστα.

Τι λέει η εταιρεία

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 10 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, 8 με αναπνευστικά προβλήματα, 1 με καρδιολογικό πρόβλημα και ένα 1 με κάκωση στο πόδι. Κανένα από αυτά τα άτομα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρεία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά

Η φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Στις 4.30 τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πλοίο και αμέσως άρχισε η διαδικασία εκκένωσης. Οι επιβάτες του Euroferry Olympia εγκατέλειψαν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και περισυλλέχθηκαν από παραπλέοντα σκάφη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τρεις τραυματίες. Ευτυχώς ο καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε ομαλά.

Το Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και έπλεε βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.

Επιβάτης μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ».

Πηγή: in.gr