Ουκρανία: Οι χωρές της Δύσης καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

«Εγκαταλείψτε την Ουκρανία» καλούν τους πολίτες τους οι χώρες της Δύσης υπό τον φόβο ρωσικής εισβολής. 

Ουκρανία: Οι χωρές της Δύσης καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Η κατάσταση στην Ουκρανία εμπνέει μεγάλη ανησυχία γεγονός που οδήγησε πολλά κράτη να καλέσουν το βράδυ της Παρασκευής (11/2) τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε επίσης από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οδηγία του Φόρεϊν Όφις καλεί, επίσης όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ενώ υπάρχει οδηγία και εναντίον κάθε ταξιδιού προς Ουκρανία.

Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την περιοχή, ενώ ειδικότερα η πρώτη, προτρέπει τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Ακόμα, η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «επιδείνωση της κατάστασης» ενώ προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Στην ίδια γραμμή της εγκατάλειψης της Ουκρανίας και η ολλανδική κυβέρνηση. Μάλιστα η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Πηγή: naftemporiki.gr